Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън изтъкна необходимостта от незабавна подкрепа за икономиката, която продължава да е отслабена от коронавирусната пандемия и повтори основните цели в предизборната си кампания - създаване на "добре платени" работни места и минимална работна заплата от 15 долара на час, предаде Франс прес.

Байдън, чиято победа на президентските избори все още не е призната от президента републиканец Доналд Тръмп, направи това изявление на пресконференция в град Уилмингтън, щата Делауер, след виртуална среща със синдикални лидери и шефове на големи компании. Това беше първото му изказване по икономически въпроси, един от неговите приоритети наред с борбата срещу коронавирусната пандемия, отбелязва агенцията.

"Ние обсъдихме възможността да бъдем по-силно /икономически/, по устойчиви, отколкото бяхме" преди пандемията, добави Байдън. Той изтъкна, че задължителното условие за икономическо възстановяване е контролирането на коронавируса. Едновременно с това, отбеляза той, Конгресът трябва "в най-скоро време" да гласува план за "незабавно подпомагане" на икономиката.

"Нашият план е да създадем милиони добре платени работни места в производствената индустрия, в производството на автомобили, продукти, технологии, от които ще се нуждаем в бъдеще, за да бъдем конкурентни с останалия свят", заяви Байдън. "Ние ще купуваме американски стоки", добави той.

Байдън е изправен пред труден избор дали да подкрепи национална карантина заради вируса. По време на изборната кампания той подхрани до известна степен объркването по отношение на позицията му за обявяване на карантини - по места или за цялата страна. Първоначално той каза по Ей Би Си, че ще "се вслуша в учените", ако те го посъветват да затвори страната, а после възприе по-нюансирана позиция, писа вчера Александра Джафи от Асошиейтед прес.

"Според мен няма да има нужда да мога да затворя цялата икономика", каза той на проява през септември.

Дори да бъде разумно да се наложи национална карантина, социологическите проучвания показват, че желанието на американците за затваряне намалява. По данни на "Галъп" едва 49 процента от американците са казали, че е "много вероятно" да се съобразят със заповед за оставане вкъщи за месец заради силно разпространение на вируса. Една трета са казали, че е много или донякъде вероятно да не се съобразят с подобна заповед.