Избирането на Джо Байдън за президент на САЩ дава възможност на Международния валутен фонд (МВФ) да обнови отношенията си със САЩ, най-големия акционер на организация, и да направи зелените инициативи по-голям дял от плана си за възстановяване на глобалната икономика, предаде Ройтерс.

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева е изпратила "лични" писма до новоизбрания президент Байдън и неговия вицепрезидент Камала Харис тази седмица, каза пред Ройтерс говорител на организацията, без да дава повече подробности.

Източници, запознати с целите на Георгиева, казват, че ангажиментът на Байдън към международните институции и обещанието му да върне САЩ в Парижкото споразумение за климата помагат на МВФ да напредва по собствените си цели.

Източник от фонда допълни, че някои страни членки се надяват Байдън да преосмисли противопоставянето на администрацията на Тръмп на новите ресурси на МВФ, включително общо разпределение на специалните права на тираж (СПТ - Special Drawing Right - SDR), което може да увеличи валутните резерви на страните членки със стотици милиарди долари.

Американският финансов министър Стивън Мнучин бе против такива мерки, които последно са използвани през финансовата криза от 2009 година, когато Байдън беше вицепрезидент. Мнучин също така се противопоставя на ново увеличаване на квотните ресурси на МВФ, което може да доведе до увеличаване на дела на Китай и други големи страни с нововъзникващи пазарни икономики.

В почти всяка реч Георгиева набляга също така на нуждата да се предвиждат бюджетни стимули за изграждането на "по-зелена, по-умна и по-справедлива" глобална икономика, като същевременно се намалят вредните емисии и се изградят общества с равни възможности за всички - цели, които до голяма степен са споделяни от екипа на Байдън.

Управляващият директор на МВФ ще акцентира върху нуждата от държавни инвестиции в зелената икономика на среща на световните лидери на Парижкия форум за мир днес, каза източник, запознат с плановете.

На третото издание на Парижкия форум за мир речи ще произнесат и френският президент Еманюел Макрон, ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейсус, председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, испанският премиер Педро Санчес и премиерът на Норвегия Ерна Сулберг.

Ще се включат и лидерите Индия и Китай, но не и американският президент Доналд Тръмп.

Кристалина Георгиева каза на съвместна пресконференция на МВФ и националната банка на Виетнам във вторник, че са необходими решителни мерки за намаляване на риска от дългосрочни последици от пандемията от Ковид-19 и за справяне с други потенциални сътресения като климатичната криза.

Над 500 милиона долара се очаква да бъдат обещани на Парижкия форум за създаване на механизъм, който да гарантира, че всички страни ще имат справедлив достъп до тестове, лечение и ваксини срещу Ковид-19, съобщи Франс прес.

Президентът на Световната банка Дейвид Малпас, бивш служител от министерството на финансите при Тръмп, все още не е реагирал на изборите в САЩ.