Ръководството на Държавна консолидационна компания е решило днес да смени борда на ВМЗ-Сопот, обяви на брифинг вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова. 

Една от причините за това е, че за миналата година ВМЗ-Сопот е бил на печалба от 3,1 млн. лева, а само за първите три месеца на годината заводът е на загуба от 1,4 млн. лева. Освен това ръководството започнало да разпродава и бази, без знанието на ДКК и икономическото министерство. Научили случайно за тях. Като пример тя даде почивна база "Чевира", хотел в Сопот, сгради, намиращи в Индустриална зона "Гара Калояново". Взети са мерки и продажбата е спряна.

Втората причина била, че Министерският съвет е взел решение държавните дружества да приведат дивидента си в размер 100% в бюджета за 2021 г. до 30 април тази година, но "въпреки многократните писма от ДКК, изпратени до ВМЗ-Сопот, ръководството на последната отказало да плати държавния дивидент до този момент. 

Целта ни е да оздравим държавната собственост и да докажем, че "държавна собственост" не е лоша дума - напротив. Поставихме пред ръководствата на държавните предприятия тези изисквания и с тези, които не издържат на тях, се разделяме, добави Нинова.

По думите на министъра на икономиката и индустрията новите ръководни органи са "професионалисти" и "почтени" хора. Става дума за Иван Василев Иванов - доскорошният областен управител на София - област, Мариан Кънчев Йовчев и Камен Николов Шаралиев.

Часове преди началото на експертния коалиционен съвет, на който управляващите ще обсъдят актуализацията на бюджета, Нинова каза, че компенсациите за бизнеса за скъпия промишлен ток и газа ще продължат.