Министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова нареди на Комисията за защита на потребителите (КЗП) и на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) да изготвят план за строг контрол и недопускане на спекула с цените след влизане в сила на антикризисните мерки на правителството, съобщиха от министерството.

"Не бива да допускаме нелоялни търговци да се опитват да трупат печалби на гърба на народа", заяви тя.

Освен икономическия и социален ефект, част от мерките са насочени към изсветляване на бизнеса и намаляване на сивия сектор - такава е мярката нулев ДДС на хляба.

"Искам всички структури на Комисията и Агенцията да направят план за строг контрол - да не се пречи на коректните фирми, но тези, които спекулират с цени и укриват данъци, да усетят цялата строгост на закона. Комисията за защита на потребителите и Държавната комисия по стоковите борси и тържищата да подготвят методика, по която да се отчита ефектът от мерките след 1 юли 2022 г., как се отразяват те на потребителското търсене и на цените", допълни тя.

На 24 май от Министерството на икономиката съобщиха, че Европейската комисия е потвърдила правилността на икономическата и социалната политика на България и антикризисния план. Комисията препоръчала да продължи целенасочената подкрепа за домакинствата и фирмите заради високите енергийни цени и да се осигурят бюджетни средства за енергийна сигурност.