Никозия е на първо място в категорията на малките европейски градове на бъдещето за човешки капитал и начин на живот, предаде кипърската агенция КНА, позовавайки се на резултатите от тазгодишната световна класация на европейските градове и региони на бъдещето.

Според прессъобщение, изпратено днес от община Никозия, докладът е изготвен от списанието за мнения fDi Magazine от групата на "Файненшъл Таймс", като за пети път от 2016 г. Никозия е на първо място в тази категория, цитира БТА. 

Освен това община Никозия отбелязва, че в същия доклад кипърската столица е класирана на 8-мо място сред малките европейски градове по отношение на стратегията за привличане на чуждестранни инвестиции, като градът се изкачва с едно място в тази категория в сравнение с 2020/21 г.

Кметът на Никозия Константинос Йоркаджис изрази задоволство от резултатите, отбелязвайки, че кипърската столица трябва да продължи да инвестира в образованието, да насърчава иновациите и предприемачеството и да създава среда, която приема разнообразието и позволява свободата на словото и изразяването.

Някои от критериите за класиране на Никозия на първо място в категорията "Човешки капитал и начин на живот" включват процент на участие на работната сила, ниво на средно образование, ниво на висше образование, разходи за образование, брой студенти и университети, дипломирани квалификации, очаквана продължителност на живота, социални индекс на прогреса, индекс на човешкото развитие и брой лекари на 1000 жители.