Двете ни морски летища са вратата към българския туризъм не само в летните месеци, но през четирите сезона, и за всички нас е важно да продължим да обединяваме усилията си за превръщане на страната ни в целогодишно място за посещения и пътувания въпреки тежката ситуация, в която се намираме. Това е заявила вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на работна среща на Летище Бургас с Франк Кванте, главен изпълнителен директор на "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт", и с представители на мениджмънта на аеропорта. В дискусията са участвали кметът на община Бургас Димитър Николов и областният управител Вълчо Чолаков, съобщиха от министерството.

Николова е допълнила, че в момента е необходимо да се съсредоточат усилията върху превръщането на България в стабилна дестинация, в която сигурността и безопасността на хората са поставени на първо място. Съвременният турист търси именно това и ние трябва да гарантираме неговото спокойствие, категорична е била тя.

Вицепремиерът е коментирала още, че животът и навиците на хората са се променили само в рамките на няколко месеца, а това несъмнено води и до промяна в начина им на пътуване и придвижване.

Много от бъдещите тенденции не са някаква новост, те са съществували и досега, но пандемията ще тласне напред развитието им. Така например се очаква все повече да се търси възможността организирането на пътуването да бъде почти или изцяло безконтактно и трансферите да се организират не групово, а индивидуално. Въпреки това обаче - държава, местна власт и бизнес, трябва да сме гъвкави и бързи, за да можем да отговорим на всички очаквания и новости в бранша ни, е казала още тя.

От своя страна Франк Кванте заявил, че Бургас е град на бъдещето. Започваме да работим по инфраструктурни проекти в града, е уточнил още той. За нас е много важно всички служители на летищата да бъдат ваксинирани, което ще бъде предпазна мярка както за пътуващите, така и за заетите в тази сфера, е допълнил Кванте.

В тази връзка Николова е коментирала, че здравните власти взимат решенията, когато става въпрос за влизане на чужденци в страната. Ваксинацията е надеждата, която крепи света за съживяване на туристическия сектор, е посочила още тя.

По време на срещата е била обсъдена и темата за визовия режим за гражданите на Русия и Израел.

Вицепремиерът инспектира летището в Бургас, като лично се е уверила в спазването на всички противоепидемични мерки. На място тя е установила, че на летището са въведени всички утвърдени норми за работа, които гарантират сигурността и безопасността на всички пристигащи и заминаващи.

"Впечатлена съм от всички мерки, които сте въвели. Това ще допринесе за насърчаване на пътникопотока към Бургас, който е приоритетна дестинация, е казала вицепремиерът. Трябва да даваме гаранция на пътниците, че мерките, взети от българското правителство, се спазват безусловно", допълнила Николова.

По-късно през деня Николова съобщи, че 6 400 полета се очаква това лято да пристигнат на Летище Бургас. Тя допълни, че заедно с местната власт още от септември миналата година се работи за Лято 2021.

Николова обяви, че предстои да се открие туристическо представителство във Варшава. Амбицията ни е да привлечем повече туристи от Полша. Надявам се да открием такива приоритетни представителства и в други държави, поясни още тя.

Министърът каза, че по искане на бранша Министерството на туризма изготви специализирана рекламна кампания за руския и немския пазар. Ние имаме много заявки от Русия, включително и от собствениците на имоти, поясни тя.

Зимните курорти

По думите й в момента зимните ни курорти са пълни на 40%, а спа дестинациите са резервирани на 100%.

Вицепремиерът съобщи още, че над 4,5 млн. туристи са пренощували в местата за настаняване у нас през 2020 година. От тях над 3,3 млн. са българи, а чужденците са над 1,2 млн., показват данните от Единната система за туристическа информация (ЕСТИ). Надявам се, че изпълнената с изпитания и предизвикателна 2020 година ще остане в миналото, като от нея ще запазим само натрупания опит и важните изводи, които да ни помагат да продължим дейността си напред, уточни тя.

Министър Николова добави, че през миналата година са регистрирани над 400 хил. румънски туристи в местата за настаняване, а броят на гостите от Германия е под 100 хил. На трето място по брой посетители се нарежда Полша с над 85 хил. туристи.

Водещите 10 дестинации у нас за цялата минала година са общините Созопол, Приморско, Несебър, Варна, София, Банско, Велинград, Балчик, Самоков и Пловдив. Най-посещавана е община Несебър, която е посрещнала около половин милион туристи през миналата година.

Загубите от вътрешен и входящ туризъм възлизат на около 4,2 млрд. лева по данни от НСИ и БНБ за първите 9 месеца от 2020 г. Очакванията са те да нараснат поради малкия брой туристически пътувания в края на годината. Не е изключено загубите от вътрешен и входящ туризъм да надхвърлят 5 милиарда лева за цялата година, като все още предстои да бъде публикувана окончателната статистика, поясни министър Николова.

Относно област Бургас вицепремиерът коментира, че малко под 1,1 млн. са пренощували в места за настаняване през 2020 г. по данни от ЕСТИ. От тях над 750 хиляди са българи, повече от 123 хиляди са румънски граждани, над 55 хиляди са полските гости. Посетителите от Германия са над 33 хиляди, чешките и украинските туристи са съответно повече от 26 хиляди и над 21 хиляди.