Общият спад на полетите на летищата Варна и Бургас е с около 80 на сто. Това съобщи Франк Кванте, главен изпълнителен директор на "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД по време на работна среща с министър на туризма Марияна Николова.

Той е благодарил на правителството за въвеждането на мярката 60/40 и е допълнил, че работят в непрекъснат контакт с Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. По думите му в момента се работи по подготовката за следващата година, като се наблюдават положителни тенденции в резервациите за полети от някои дестинации, например от пазар Полша и Германия записванията са почти на нивата от 2019 година.

"Подготвяме се и за създаване на възможност на двете летища да се правят бързи тестове", е пояснил още изпълнителният директор. Той е уточнил, че на летищата вече е създадена организация на тестване на пътниците с ПСР.

В този контекст министърът посочи, че трябва да се направи повече за адаптиране на ограниченията за пътуване, за да се отговори на специфичните рискове за здравето на пътниците и за приемащите дестинации, като същевременно бъде улеснено пътуването за тези, които отговарят на въведените изисквания.