Малките и средни предприятия са гръбнакът на икономиката ни и представляват над 98% от икономиката ни. А присъединяването на страната ни към еврозоната само ще повиши нивото на икономиката ни. Това обясни Бойко Таков, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция за насърчаване на малки и средни предприятия. Той участва Той участва в организираната от Dir.bg, КРИБ и Агенция за насърчаване на малки и средни предприятия финансова конференция "България в Еврозоната - предимства и възможности".

Според него това дали ще забогатеем след влизането ни там, зависи от нас. В дневния ред на малките и средните предприятия обаче сега не е влизането на България в еврозоната. Това не стои като някаква заплаха, защото страната ни вече е "вързана" към еврото във валутния борд и този курс ще се запази и след влизането ни в еврозоната, посочи той. Просто за влизането в еврозоната е нужен комплекс от мерки, каквито са необходими и за членството ни в Шенген и ОИСР, сподели Таков пред аудиторията. "От нас зависи дали ще обеднеем или забогатееем, от нашите решения и политиците", заяви експертът.

Таков бе категоричен, че за малкия бизнес най-належащи в момента са проблемите за липсата на кадри и достъпа до финансиране. Именно вложенията не са устойчиви в момента, защото средствата от еврофондовете не идват регулярно, а са по определени програми. Нужна е държавна, целенасочена политика в тази насока, категоричен бе Таков.

Той припомни, че именно малкия и среден бизнес е не само гръбнакът на икономиката ни, но и тези предприятия имат важна социална роля.

Според Таков фирмите не възприемат еврото като заплаха.

"Ние имаме валутен борд и уверение, че сегашният курс ще бъде запазен. Нужно е обаче повече усилия и информираност за микропредприятията", смята директорът на ИАНМСП.