Саудитска Арабия има интерес към изграждането на карго летище в България, по-конкретно в Узунджово, заяви в БНТ служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов.

Преди ден той се завърна от посещение в Саудитска Арабия, където бе с още министри от служебния кабинета и бизнес делегация. Заради войната в Украйна, въздушните коридори за доставки в Европа се изместват, уточни Стоянов. Затова България в момента е добра точка за карго летище, а Узунджово е удобно с разположението си - на няколко километра от магистралата, лесно достъпно.

Никола Стоянов каза още, че от страна на Саудитска Арабия има сериозен инвестиционен интерес в млечната промишленост. Става дума за обща инвестиция в изграждането на млечна ферма в България в съдружие с българската компания "Ел Би Булгарикум".

Има потенциал подобна ферма да се превърне в най-голямата в страната и региона, и да изнася продукция за нуждите на целия Персийски залив, обясни Стоянов. През тази инвестиция ще осигурим сериозно производство, за да задоволим всички пазари в Саудитска Арабия, добави той, цитиран от БТА.

Министър Стоянов обяви също, че скоро предстои голяма делегация от Саудитска Арабия да посети България, работи се по спогодба за защита на инвестициите между двете държави, ще има и споразумение между министерствата на икономиката на двете държави, планира се и заседание на междуправителствена комисия. До една-две седмици служебният министър на енергетиката Росен Христов ще посети Саудитска Арабия.

Ще е трудно, но няма да е невъзможно - така министър Стоянов отговори на въпрос постижимо ли е България да отвори и да предоговори глави от Плана за възстановяване и устойчивост. По-рано тази седмица Народното събрание задължи правителството да предоговори Плана за възстановяване в частта, свързана с намаляването на вредните емисии и затварянето на въглищни централи. Стоянов подкрепя решението на парламента, но коментира, че не е хубаво за нас като държава "да си меним мнението през няколко месеца".

В този момент, когато икономика без енергетика няма, ние не можем да си позволим да затворим тези централи. Има енергийна криза в цяла Европа и това кара много компании да поглеждат към България, ще бъде нецелесъобразно да ги затворим, смята Стоянов.

Министърът прогнозира, че темповете на инфлация ще се успокоят до месец април т.г. и могат да се снижат до едноцифрено число. Моята прогноза е, че инфлацията ще върви надолу, нашите амбиции са до април да е едноцифрено число, което е и условие за влизане в еврозоната, обясни той.

До една-две седмици служебният кабинет ще обяви новите енергийни помощи под формата на ваучери и карти за БДЖ и ползване на градски транспорт, заяви Стоянов.