Президентът на Аржентина Алберто Фернандес в интервю за испанския вестник "Ел Диарио" (El Diario) предупреди за глобален икономически спад заради санкциите срещу Русия.

"Това са санкции, които имат много негативно въздействие по целия свят. Ние не сме част от това", каза Фернандес, цитиран от Газета.ру.

Президентът отбеляза, че представлява латиноамериканската гледна точка за ситуацията със санкциите срещу Русия, които са вредни и за сигурността на страните от Южна и Централна Америка.

"Хранителната и енергийната сигурност е заложена на карта в Латинска Америка, Централна Америка, (страните от) Карибския басейн", каза Фернандес.

Той нарече "неморални" щетите, които може да понесе периферията на световната икономика, предимно развиващите се страни.

Ройтерс съобщи междувременно, че Аржентина ще увеличи минималната месечна работна заплата до 45 540 песос (389,46 долара) през юни и до 47 850 песос през август.

"Увеличенията на (минималната работна заплата), които бяха планирани за август и декември, бяха преместени за да се запази покупателната способност", заяви Общата работническа федерация (ОРФ) в изявление.

Увеличението през юни е 16,95 процента в сравнение с текущата заплата от 38 940 песос и идва в момент на силен инфлационен натиск върху покупателната способност в Аржентина.

Очаква се индексът на потребителските цени (ИПЦ) в Аржентина да е нараснал с 5,9 процента през април, което се дължи главно на повишаването на цените в категориите "Храни и напитки" и "Облекло", сочи анкета на Ройтерс.