Валутните резерви на Украйна са достигнали рекордните 39 милиарда долара, благодарение на финансовата подкрепа на западните партньори на страната, съобщи управителят на централната банка Андрий Пишний, цитиран от Ройтерс и БТА.

Това е най-високото ниво на валутните резерви на Украйна от обявяването на независимостта й преди повече от 30 години, посочи още той, окачествявайки го като голям успех на фона на продължаващата война с Русия.

"Нивото на резервите дава възможност на Националната банка на Украйна да поддържа стабилност на обменните курсове", написа Пишний във "Фейсбук".

Правителството и централната банка на страната получават похвали от западните си партньори за водените от тях политики, които им позволяват да поддържат макроикономическа и валутна стабилност въпреки войната, която продължава вече 16 месеца.

Данни на финансовото министерство показват, че Украйна е получила от началото на годината финансова помощ от Запада в размер на 23,6 милиарда долара.

По думите на Пишний само през юни са пристигнали 1,6 милиарда долара от ЕС, 1,2 милиарда долара от САЩ, както и още средства от МВФ, Световната банка и правителството на Финландия.

В началото на юни валутните резерви на Украйна възлизаха на 37,3 милиарда долара.