Европейската комисия ще предложи замразените руски активи да се използват в подкрепа на възстановяването на Украйна, каза днес председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен по време на втората конференция за възстановяването на Украйна, която се провежда в британската столица, предаде ДПА, цитирана от БТА

Еврокомисията ще представи съответния план преди лятната почивка, уточни Фон дер Лайен, според която руските активи трябва да се използват, "тъй като извършителят трябва да бъде държат отговорен".

В центъра на дискусиите на конференцията е въпросът как компаниите от частния сектор могат да бъдат насърчени да инвестират в страната и да подпомогнат възстановяването на икономиката й.

Френският министър на външните работи Катрин Колона съответно представи нов механизъм за застраховане по риска "война", съобщи Ройтерс.

По думите на Колона този механизъм трябва да покрие инвестициите в Украйна срещу рискове, свързани с войната чрез Френската държавна банка за инвестиции. Тя допълни, че планът на френското правителство е в съзвучие със застрахователния механизъм, предложен от Великобритания и Украйна.

"Това е огромна стъпка към подпомагане на застрахователите да подкрепят инвестиции в Украйна, като се отстрани една от най-големите бариери и се осигури на инвеститорите увереността, от която се нуждаят, за да действат", каза премиерът на Великобритания Риши Сунак.

Германският външен министър Аналена Бербок съобщи, че Берлин ще предостави на Киев през 2023 г. 381 млн. евро за хуманитарни нужди. По думите й освен това възстановяването на Украйна и занапред трябва да бъде обвързано с процеса на присъединяването на страната на към ЕС.

Бербок припомни, че от февруари 2022 г. (когато започна руската инвазия - бел. ред.) Германия е отделила общо 16,8 млрд. евро в помощ на Киев, включително военна.

Украинският премиер Денис Шмигал заяви, че Украйна ще се нуждае от още около 6 млрд. долара за възстановяване през идните 12 месеца.

По думите на полския премиер Збигнев Рау събирането на средства за възстановяването на Украйна е дългосрочна задача и процесът на възстановяване ще означава привличане както на частния, така и на публичния сектор.

САЩ обявиха, че ще предоставят помощ от 1,3 милиарда долара (1,2 милиарда евро) за икономиката на Украйна. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън каза, че страната му ще инвестира 520 милиона долара, за да помогнем на Украйна да промени енергийната си система. 657 милиона ще бъдат използвани за модернизиране на граничните пунктове, пристанищата, жп линии и друга жизненоважна инфраструктура. Около 100 милиона долара ще се използват за дигитализиране на украинските митници и други системи "за увеличаване на скоростта и намаляване на корупцията, а 35 милиона - за помощ за украинските предприятия чрез финансиране и застраховане.

Новата помощ е в допълнение към над 20 милиарда долара икономическа помощ и помощ за развитието на Украйна, които Вашингтон вече е предоставил, подчерта Блинкън.