Бум на обявите за работа на фона на очакван икономически растеж и увеличение на заплатите. На този фон нуждата от кадри на пазара на труда се увеличава. Дефицитът на пазара на труда към момента е от 200 хиляди души. Това каза пред Нова телевизия главният секретар на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Милена Ангелова.

"От години алармираме за недостига на кадри. Освен демографската криза имаме системен дисбаланс в образователната система. Търсени професии сега не се радват на популярност, поради изместените тенденции. Пазарът на труда има дефицит от над 200 хиляди души, като решението на този проблем е внос на кадри от чужбина", обясни тя.

Ангелова обърна внимание и на проблема, че на голяма част от младите хора им липсва трудова дисциплина.

Поради високите цени на електроенергията редица родни предприятия фалираха, добави тя. 

"Компенсациите за бизнеса закъсняха и дори сега имат много сериозни затруднения. Хората, които остават без работа заради тази ситуация веднага се поемат от пазара на труда", каза още главният секретар на АИКБ.

Според Милена Ангелова е необходима промяна във формулирането на работните заплати.

"Искаме работната заплата да се определя на основата на преговори между работодателите и синдикатите по икономически дейности и ако има вариант да се прецизира по региони. Работната заплата трябва да се формулира на база истински социален диалог. Към момента изкуственото увеличение на минималното възнаграждение от 9% повлича след себе си ръст и на средните заплати", обясни тя.