Пакет данъчни облекчения, насочени към бизнеса, в размер на 32 млрд. евро за следващите четири години бе одобрен от германското правителство днес, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Управляващата коалиция в Берлин се състои от три политически формации - Германската социалдемократическа партия (ГСДП) на канцлера Шолц, Свободната демократическа партия (СвДП) и "Съюз 90"/"Зелени". Социологическите проучвания показват рекордно ниско ниво на одобрение към правителството и канцлера.

Целта на правителството в Берлин е да възобнови растежа на "изпитващия затруднения икономически гигант" на Европа. В пакета е предвидена и субсидия, която да покрива 15 на сто от екологичните инвестиции на компаниите. Предвидени са и по-благоприятни условия за отчитане на амортизациите на активите.

Планът за икономическо развитие на Германия включва:

  • данъчни облекчения за компаниите,
  • намаляване на бюрокрацията,
  • инвестиции в опазване на климата,
  • привличане на повече квалифицирани работници от чужбина и
  • по-бързи процедури за планиране и одобрение на инвестиционни проекти.

За да влязат в сила, мерките трябва да бъдат одобрени от германския парламент и отделните федерални провинции. Според икономисти очакваните облекчения от 7 млрд. евро годишно изглеждат "скромни" на фона на размера на германската икономика, чийто размер е около 4 млрд. евро.

Пакетът, подкрепен от финансовия министър Кристиан Линднер, първоначално трябваше да бъде приет преди две седмици, но беше блокиран от министъра по въпросите на семейството, възрастните хора, жените и младежта Лиза Паус, която искаше милиарди за нов цялостен пакет за подпомагане на децата. Нейното предложение бе прието в началото на седмицата макар и в по-намален обем от първоначално поискания, допълва ДПА.

Неодобрение за правителството и канцлера

В най-новото социологическо проучване, проведено от института YouGov по поръчка на германската агенция ДПА, резултатите за германското правителство са безпощадни, отбеляза "Дойче веле".

73 процента от анкетираните са разочаровани от работата на правителството, 68 на сто смятат, че кабинетът на Шолц е неспособен да реши актуалните проблеми на страната. Едва 18 процента вярват в преизбирането на коалицията на следващите редовни избори през 2025 година. 35 на сто смятат, че управляващата коалиция ще се разпадне преди края на мандата, а 45 процента прогнозират, че тя ще ще се задържи още две години на власт.

Германците са особено недоволни от своя канцлер. Според 66 процента от анкетираните Шолц не се справя с работата си. Вицеканцлерът - "зеленият" министър на икономиката и екологията Роберт Хабек получава негативна оценка от 63 на сто. Отрицателни са резултатите и на финансовия министър - либерала Кристиан Линднер с 57 процента неодобрение, и на "зелената" външна министърка Аналена Бербок - 52 на сто.