Обезщетенията за безработица в Германия ще бъдат увеличени до 563 евро на месец за лице в индивидуално домакинство от началото на 2024 г. спрямо настоящите 502 евро, съобщи днес германският министър на труда и социалните въпроси Хубертус Хайл, предаде ДПА.

Около 5 милиона души във Федералната република ще се възползват от повишението на обезщетенията за безработица, посочи Хубертус Хайл.

Обезщетенията в Германия за отглеждане на дете също ще бъдат повишени. Те ще бъдат увеличени от 420 на 471 евро за всяко дете в тийнейджърска възраст, между 15 и 18 години.

Помощите за всяко дете между 7 и 14-годишна възраст ще бъдат вдигнати от 348 на 390 евро, а за по-малките деца - от 318 на 357 евро.

По-рано този месец стана изевстно, че родителските надбавки за хора с много високи доходи в Германия може да бъдат премахнати, както предвижда проект на Закона за финансиране на бюджета. Чрез планираните съкращения федералното правителство може да спести до 500 млн. евро годишно.

Понижаването на горния праг за доходите през следващата година би довело до икономии от 150 млн. евро. През 2025 г. свиването на разходите ще бъде - 400 млн. евро, а през следващите години - 500 мил. евро, уточнява списание "Шпигел".

Поради напрегнатата бюджетна ситуация германското правителството се съгласи да намали надбавките за родители, които държавата изплаща, ако родителите останат вкъщи след раждането на децата си.

В бъдеще най-добре печелещите родители вече не би трябвало да получават надбавки, според планираните промени. От обезщетенията ще могат да се възползват само родителите, чийто облагаем годишен доход не възлиза общо на повече от 150 000 евро. Преди този лимит беше 300 000 евро. Промяната трябва да важи за всички деца, родени след 1 януари 2024 г.

Плановете за съкращение на родителските надбавки срещна остри критики. Според германския министър на семейството Лиза Паус, от партията на "Зелените", около 60 000 семейства вече няма да имат право на родителски надбавки. Намалението ще стане с решението на Закона за финансиране на бюджета. То обаче първо трябва да бъде одобрен от кабинета, обсъден и одобрен от Бундестага.