Среднорегистриращите се безработни на ден към 7 април са 7619, а към 27 април са 2769, близо три пъти по-малко. Намалението е с почти 5000 души за 13 работни дни. Това каза премиерът Бойко Борисов в парламента, където участва в изслушване по искане на БСП за мерките на правителството за справяне с пандемичната криза. Премиерът добави, че средно на ден новорегистрираните безработни намаляват с между 300 и 400 души.

Ще помогне ли мярката 60/40

Борисов подхвана темата след изказване на депутата от БСП Георги Гьоков, че правителството не показва грижа към обикновения човек, че се отпускат само кредити и възмездни помощи. Според Гьоков има наплив от безработни, вече стотина хиляди, а безработицата се очаква да мине 10 процента и безработните да станат 350-400 хиляди.

В отговор премиерът Бойко Борисов попита мярката "60/40" не е ли безвъзмездна и даде подробности по прилагането й досега. По темата друг депутат от левицата - Драгомир Стойнев, заяви, че не БСП, а бизнесът отхвърля мярката.

Премиерът отговори, че към момента повече от 100 000 работници ще запазят работните си места благодарение на схемата.

Имаме 7403 подадени заявления. 101 849 работници и служители са се възползвали от нея. Между 7000 и 10 000 работници всеки ден запазват работните си места. С този темп до края на месеца ще запазим над 120 хил. работни места, обобщи министър-председателят.

В изказването си Йордан Цонев от ДПС направи съпоставка между новорегистрираните безработни и запазилите работните си места благодарение на мярката "60/40". В момента безработните са около 90 000 души, а мярката ще запази работните места на над 100 000 души, каза депутатът и добави, че иначе безработните биха били над 200 000.

Имаме ли икономически план за излизане от кризата

Такъв въпрос зададе на премиера Драгомир Стойнев. Борисов отговори, че "благодарение на средствата за масова информация имаме възможност да наблюдаваме какво се случва в другите държави. Ако някъде имаше план, който да гарантира икономическото развитие на която и да било държава, можеше лесно да го препишем".

Премиерът отбеляза, че у нас много сектори продължиха да работят и то на пълни обороти, а някъде и с по-високи: селското стопанство, строителството, IT-сектора. Очаква се в следващия месец автомобилните заводи да работят. 75 % е спадът на продажбите на автомобили. Ние имаме 250 завода, които работят само за тях. Това са маса хора, заяви Борисов.

Да харчим или да не харчим

Премиерът упрекна БСП, че пропагандира отпускане на разходите. Вместо опозицията да ми казва да не харча парите, те ме тикат да извадим милиардите, каза Борисов в отговор на Георги Гьоков, запитал го за социалната програма на правителството.

Вие като опозиция вместо да ми казвате - недей харчи парите, за да може ние след време да приложим нашите планове, вие сега ме тикате да извадим милиардите, да ги раздадем и след това да изпаднете вие в шок и да викате: "Ама те дадоха парите", коментира Борисов.

Премиерът отбеляза, че правителството има една от най-важните задачи - да запази парите за пенсионерите, за работещите, за тези, които са в социални системи, медицинските лица, армията, полицията.

Говорите за 10 млрд. кредит (какъвто лимит за дълга бе гласуван от парламента с актуализация на бюджета - б.р.). Ние не сме теглили кредит, ако не стигнат парите, тогава ще теглим кредит. До този момент не сме теглили. Искаме действително да може животът да продължи на пълни обороти, каза Борисов.

В момента, в който свършат парите, няма бизнесът да се притече на помощ нито на пенсионерите, нито на служителите в държавния сектор, които осъществяват обществения ред и здравеопазването, подчерта премиерът.

Борисов напомни и, че правителството дава много грантове, като даде пример с помощта за микрофирмите на обща стойност 173 млн. лева.