Международният валутен фонд (МВФ) представи днес предложение на стойност 50 млрд. долара на пандемията от Covid-19 да бъде сложен рай като бъдат ваксинирани поне 40 процента от населението на всички страни до края на 2021 г. и най-малко 60 процента до първото полугодие на 2022 година, предаде Ройтерс.

По този начин в световната икономика ще бъдат влети суми, равняващи се на 9 трилиона долара до 2025 г. чрез по-бързото възобновяване на икономическата активност, като евентуално богатите страни бъдат най-облагодетелствани.

Кризата причини смъртта на над 3,5 милиона души по света и прогнозите сочат силно неравностойни здравни перспективи и през 2022 година, което "носи тежки рискове за света", предупреждава МВФ.

За богатите икономики има смисъл да увеличат даренията, за да осигурят по-бърз край на пандемията, отбелязва управляващият директор на организацията Кристалина Георгиева на среща на върха по здравните въпроси с домакини Европейската комисия и Г-20.

"Напредналите икономики, призовани да допринесат най-много към тези усилия, вероятно ще отчетат най-висока възвращаемост по държавните инвестиции в модерната история", посочва Георгиева в предварително подготвеното си изказване.

Прилагането на плана, разработен от главния икономист на МВФ Гита Гопинат и щатния икономист Ручир Агаруал, ще струва около 50 млрд. долара. Предвижда се 35 млрд. долара да бъдат осигурени чрез грантове от богатите страни, частни и многостранни донори, а останалите 15 млрд. долара - от националните правителства чрез нисколихвени или безлихвени кредити от многостранни банки за развитие*.

Страните от Г-20 вече признаха нуждата от грантове за около 22 млрд. долара за борба с кризата, което означава необходимост да се осигурят близо 13 млрд. долара допълнителни грантове, за да се достигне сумата от 50 млрд. долара, допълва МВФ.

*Многостранна банка за развитие (МРБ) е международна финансова институция, която се наема от две или повече държави с цел насърчаване на икономическото развитие в по-бедните страни.