Пандемията от Ковид-19 ще отнеме 22 трилиона долара от световния брутен вътрешен продукт (БВП ) между 2020 и 2025 година, заяви днес пред журналисти главният икономист на Международния валутен фонд (МВФ) Гита Гопинат, цитирана от Франс прес.

Става въпрос за кумулирана загуба, сравнявана с нивото на световния БВП, прогнозиран от фонда преди пандемията, уточни Гопинат при представянето на последните световни икономически прогнози на институцията. Така че, по думите й, отражението е съществено.

През юни 2020 година МВФ изчисли на над 12 трилиона долара кумулираните загуби за световната икономика през 2020 и 2021 година, припомня БТА.

В новите си прогнози МВФ изтъква, че кумулираните загуби ще продължат докато пандемията не е под контрол, с появата на варианти на коронавируса, засегнал по-специално Великобритания.

Гита Гопинат подчерта, че тежестта на кризата се понася диспропорционално от най-слабо квалифицираните хора, жените и младежите. Тя припомни, че напредъкът в борбата с бедността е претърпял обрат.