Растежът в Европа е изложен повече на рискове от спад в краткосрочна перспектива заради мутациите на Ковид-19 и забавянето в кампанията по ваксиниране. Това се посочва в оценката на Международния валутен фонд (МВФ) за икономиките на 27-те, предаде Франс прес, на която се позова БТА.

Заради потенциални "социални трусове" и трайни последици от тази криза в средносрочна перспектива МВФ препоръчва да се продължи бюджетната помощ.

Икономическото съживяване в Европа, което отразява вълните на заразата и темпа на ваксинации, продължава да бъде колебливо и неравномерно, посочва Алфред Камер, директор на отдел Европа в МВФ в блог, публикуван днес.

В представения днес регионален доклад за Европа МВФ залага на растеж от 4,5 на сто тази година, което с 0,2 процентни пункта по-малко, отколкото прогнозираше през октомври.

Увеличението на европейския брутен вътрешен продукт (БВП) няма да се върне на равнището си преди пандемията преди 2022 година и при условие, че ще има достатъчно ваксини през лятото на тази година и през цялата 2022-а, посочва експертите на МВФ.

Да се ускори производството и разпространението на ваксини е най-критичното предизвикателство на този етап и отговорните политици трябва да продължат да предоставят тази извънредна помощ, за да подкрепят домакинствата и компаниите, допълва Фондът.

Не става дума за призив да бъдат увеличени разходите завинаги, а за тласък, който е добре преценен и е временен, подчерта Камер.

Фондът е пресметнал, че евентуална допълнителна помощ, представляваща 3 на сто от БВП за 2021-22-а, би могла да увеличи БВП с близо 2 на сто до края на 2022-а.

В средносрочна перспектива последиците от кризата биха могли да бъдат заличени повече от наполовина, прогнозира шефът на отдел Европа в МВФ.