Международният валутен фонд (МВФ) обяви вчера, че е постигнал споразумение с украинското правителство за пакет от помощи в размер на 15,6 милиарда долара, предаде Франс прес.

Планът следва да помогне за "постепенното икономическо възстановяване, като същевременно създаде условия за дългосрочен растеж в контекста на постконфликтното възстановяване и по пътя към членство в Европейския съюз", се казва в изявление на МВФ.

Споразумението ще бъде представено "през следващите седмици" на Управителния съвет на фонда за окончателно одобрение.

"Освен ужасяващата човешка цена, руската инвазия в Украйна продължава да има опустошителен ефект върху икономиката: БВП е спаднал с 30 процента през 2022 г., голяма част от индустрията е унищожена, а бедността се е увеличила", заяви ръководителят на мисията на МВФ на място Гавин Грей, цитиран в изявлението.

Въпреки тези трудности украинското правителство е успяло да "поддържа финансова и макроикономическа стабилност, по-специално благодарение на значителната международна подкрепа и прилагането на разумни политики".

Европейският съюз пък вече одобри 2 млрд. евро по бюджета на Европейския механизъм за мир, който се използва за финансиране на военни доставки и боеприпаси за Украйна.

От 24 февруари насам ЕС е превел на Украйна финансова помощ в размер на 49 млрд. евро, от които военната помощ възлиза на 3,6 млрд. евро. Европейският съюз отпусна 45 млн. евро от Европейския фонд за мир за обучение на украинските военни в Полша.