Международният валутен фонд (МВФ) леко повиши своите очаквания за глобален икономически растеж през 2023 г. заради "изненадващо устойчивото" търсене в САЩ и Европа, спада на разходите за енергия и повторното отваряне на китайската икономика, след като Пекин прекрати налагането на строгите си ограничения срещу разпространението на COVID-19. Това сочат заключенията от най-новия януарски доклад на МВФ "Световна икономическа перспектива", съобщиха световните агенции и БТА.

Според експертите на фонда глобалният икономически растеж все пак ще отслабне до 2,9 на сто през настоящата година спрямо 3,4 на сто през 2022 г. Очакванията обаче се подобряват в сравнение с прогнозата от октомври за растеж от 2,7 на сто през 2023 г.

За 2024 г. МВФ предвижда, че световната икономика ще се разшири с 3,1 на сто, докато през октомври очакваше с 0,1 процентен пункт по-нисък растеж.

Цялостното въздействие на по-резките повишения на лихвените проценти от страна на централните банки забавя търсенето, обясняват от МВФ.

Рисковете от рецесия са намалели и централните банки постигат напредък в контролирането на инфлацията, но е необходима още работа за ограничаване на цените, а нови проблеми могат да възникнат от по-нататъшната ескалация на войната в Украйна и битката на Китай срещу разпространението на КОВИД-19. С тези думи главният икономист на МВФ Пиер-Оливие Гуринчас коментира пред репортери новия доклад.

"Трябва да сме подготвени да очакваме неочакваното, но това може да представлява повратна точка, с достигане на дъното на растежа и след това спад на инфлацията", добави той.

В прогнозите си за икономическо развитие през 2023 г. МВФ очаква ръст на брутния вътрешен продукт на САЩ с 1,4 на сто, спрямо 1 на сто предвиждани в предишната прогноза. През 2022 г. американският БВП се е разширил с 2 на сто през 2022 г., пише още в доклада. По-силни от очакваното потребление и инвестиции са били отчетени през третото тримесечие на миналата година на фона на стабилен пазар на труда и силни потребителски баланси.

За еврозоната МВФ прогнозира икономически ръст от 0,7 на сто за догодина, след очаквания ръст от 0,5 на сто през октомври. За 2022 г. БВП на валутния съюз е нараснал с 3,5 на сто, пишат икономистите на МВФ, тъй като Европа се е адаптирала към по-високите енергийни разходи по-бързо от очакваното и намалението на цените на енергията помогна на региона.

Великобритания е единствената голяма развита икономика, за която МВФ прогнозира да бъде в рецесия през 2023 г., със свиване на британския БВП с 0,6 на сто. Домакинствата в страната се борят с нарастващите разходи за живот, включително за енергия и ипотеки.

Перспективите за растеж на китайската икономика през 2023 г. са преразгледани нагоре до 5,2 на сто, докато през октомври се очакваше експанзия от 4,4 на сто. Политиката на "нулев ковид" намали икономическия растеж на Китай до 3 на сто през 2022 г. - темпо, което остана под средното за света за първи път от повече от 40 години. Тласъкът от подновената мобилност на китайците обаче ще бъде краткотраен, според експертите на МВФ.

Сега те предвиждат китайският растеж да спадне до 4,5 на сто през 2024 г., преди да се установи под 4 на сто в средносрочен план на фона на намаляващата бизнес динамика и бавния напредък в структурните реформи.

В същото време перспективите пред Индия остават стабилни, със запазени прогнози за спад в растежа до 6,1 на сто през 2023 г., но възстановяване до 6,8 на сто през 2024 г., цифра, която съответства и на представянето на индийската икономика през 2022 г.

Двете азиатски икономики ще осигурят над половината от глобалния икономически растеж през 2023 г., каза Гуринчас.

Той призна, че повторното отваряне на Китай ще окаже известен възходящ натиск върху цените на суровините, но "в крайна сметка смятам, че разглеждаме повторното отваряне на Китай като полза за световната икономика", тъй като ще помогне за облекчаване на производствените затруднения, които влошиха инфлацията, създавайки повече търсене от страна на китайските домакинства.

Дори с повторното отваряне на икономиката на Китай, МВФ смята, че цените на петрола ще намаляват както през 2023 г., така и през 2024 г. поради по-ниския растеж на световната икономика.


Китайската икономическа активност се връща към растеж

Икономическата активност в Китай отново е нарастнала през януари, след като Пекин изостави стриктната си политика на контрол върху разпространението на КОВИД-19, пише Ройтерс.

Местните поръчки и потребление са довели до ръст на китайското производство, сочат най-новите данни за индекса на мениджърите по доставките (PMI). Те са индикатор за това колко бързо Китай се възстановява след повторното отваряне на икономиката си.

Индексът на мениджърите по доставките (PMI), отчитащ производствената активност в страната, се е повишил до 50,1 пункта през януари спрямо 47 пункта отбелязани през декември, съобщи днес китайското Национално статистическо бюро (NBS). Равнище над 50 пункта означава растеж, а под този праг - свиване на активността.

Възстановяването на активността през януари "е малко неочаквано, тъй като всички все още са доста предпазливи", каза Дан Уанг, главен икономист в "Ханг Сенг Банк Чайна" (Hang Seng Bank China).

"Всички други реални показатели - заетост, запаси и срокове за доставка се влошиха. Експортните поръчки намаляха, което означава, че вътрешните поръчки трябва да са се повишили значително", добави Уанг.


За прогнозата на МВФ има рискове и във възходяща, и в низходяща посока, посочват икономистите на международния кредитор. Има възможност за устойчив растеж на търсенето, особено в туризма, и облекчаване на натиска на пазара на труда в някои развити икономики, което спомага за охлаждане на инфлацията, намалявайки необходимостта от агресивно повишаване на лихвите, пише още в заключенията на доклада. Там обаче са изброени повече и по-големи рискове, включително от възникването на по-широко разпространени епидемии в Китай и влошаване на сектора на недвижимите имоти в страната.

Ескалацията на войната в Украйна може допълнително да оскъпи енергията и храните. Картината може да се влоши от евентуална студена зима през идната година, докато Европа се бори да напълни газохранилищата си, като и се конкурира с Китай за доставки на втечнен природен газ, алармира МВФ