Икономистите от "Морган Стенли" (Morgan Stanley) прогнозират лека рецесия в еврозоната през четвъртото тримесечие на годината заради намалените енергийни доставки от Русия, съобщи Блумбърг, на която се позова БТА.

В разпространен днес доклад икономистите от американската банка, сред които главният икономист за Европа Йенс Айзеншмит изтъкват, че европейската икономика ще се свие през две тримесечия, след което отново ще се върне към растежа през второто тримесечие на идната година благодарение на увеличение на инвестициите.

Обратът в прогнозите на "Морган Стенли" се дължи на възможно намаляване на доставките от природен газ от Русия и на спада на доверието на потребителите и на бизнеса, успоредно с все така висока инфлация.

"Рисковете около тези перспективи са се увеличили", посочват Айзеншмит и колегите му.

Въпреки забавянето, екипите на "Морган Стенли" очакват Европейската централна банка (ЕЦБ) да повишава лихвите си на всяко от заседанията си тази година до 0,75 на сто през декември заради продължаващата висока инфлация. Те обаче допускат покачването на ставките да спре след септември, ако перспективите се влошат още повече.