Икономисти от Citigroup Inc. смятат, че шансовете глобалната икономика да изпадне в рецесия са близо 50%. Кризата на предлагането продължава да тласка инфлацията и да отслабва икономическия растеж, докато централните банки активно повишават лихвите и търсенето на потребителски стоки намалява, става ясно от проучване на Citigroup, цитирано от "Блумбърг".

"Историческият опит показва, че забавянето на инфлацията често води до значително забавяне на икономическия растеж и според нас вероятността от рецесия се доближава до 50%", каза ръководителят на екипът от икономисти на банката Нейтън Шийтс. "Централните банки може да са в състояние за осигуряване на "меко кацане" на икономиката, но това ще бъде възможно, ако кризата с предлагането отслабне и търсенето да остане стабилно.

Прогнозата на Citigroup е световната икономика да нарасне с 3% през 2022 г. и с 2.8% през 2023 г.

Рецесията в икономиката, ако се случи, вероятно ще бъде "най-обикновената", като безработицата ще се повиши с няколко процентни пункта и БВП ще спадне в рамките на няколко тримесечия, според проучването на американската банка.