Много вероятно е Европа и САЩ да изпаднат в рецесия, защото централните им банки са принудени да предприемат агресивно затягане на паричната си политика, за да овладеят растящата инфлация. Това заяви главният изпълнителен директор на "Дойче банк" (Deutsche Bank) Кристиян Севинг в интервю за Си Ен Би Си, предаде БТА.

В различна степен Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ, Европейската централна банка, Банк ъв Ингланд (Bank of England) и Швейцарската национална банка предприеха мерки срещу нарастването на цените, отбелязва Севинг.

През май инфлацията в еврозоната достигна нов рекорд от 8,1 процента на годишна база и ЕЦБ потвърди намеренията си на своето заседание през юли да започне да повишава основните си лихвени проценти.

Ръководителите на централните банки по света и главните им икономисти признават, че агресивната парична политика може и да е необходима за овладяване на инфлацията, но излага икономиките на страните на риск от рецесия. Растежът им вече се забавя поради редица фактори в глобален мащаб, отчита Севинг.

Страните от еврозоната се намират близо до Украйна, в която продължава военната инвазия на Русия. Тяхната зависимост от руските енергийни ресурси ги излага на сериозен риск от войната и евентуалното прекъсване на доставките на руския природен газ.

"Едно нещо е сигурно: Ако доставките на руския газ бъдат прекратени изненадващо, то тогава е много вероятно да изпаднем в рецесия много по-бързо. Няма място за съмнение в това", убеден е главният изпълнителен директор на "Дойче банк".