Иска ми се икономическият растеж на България да стигне 5 процента, каза Даниел Лорер, министър на иновациите и растежа, при откриването на среща на двустранните търговски камари в страната, предаде БТА. (Есенната икономическа прогноза на Европейската комисия беше за ръст на БВП на България през тази година в размер на 4,1 на сто. "УниКредит Булбанк" пък понижи прогнозата си за ръста на БВП у нас през 2022 г. от 3,9 на сто на 3,6 на сто.)

Ние бяхме избрани след дълг период на политическа нестабилност и с ясен мандат да създаваме инфраструктура за нормално функционираща държава, каза министърът по време на форума, чиято тема е "България като нова дестинация за привличане на инвеститори чрез скъсяване на глобалните вериги на доставки".

Кои са приоритетите

Даниел Лорер изброи четири мисии, които правителството има, за да достигне желания, посочен от него икономически растеж. Добави и една негова, лична мисия като министър.

  • Нашата първа мисия е промяна в правосъдната система, така че да не се краде, да не се иска нищо от инвеститорите.
  • Втората мисия е да се създаде физическа инфраструктура.
  • Третата е подобряване на здравеопазването, за да се оттласнем от върховете на световната класация по смъртност.
  • Четвъртата мисия е развитие на образованието, за да не се налага да пращаме децата си да учат в чужбина.

Моята мисия, заяви Лорер, е да създадем институция, която да е икономическият мотор на всичко това. Този мотор трябва да работи с пари от държавния бюджет, с европейско финансиране и с частни инвестиции. Искаме България да постигне икономически растеж, сравним с нашите съседи, защото България е и сериозно изостанала в състезанието за икономическо развитие, заяви Лорер.

В Министерството на иновациите и растежа сме събрали инструментите от държавните институции, които да работят за икономическия растеж. Това са Българската банка за развитие, Фондът на фондовете, Националният иновационен фонд, набор от европейски програми, както и Българската агенция за инвестиции, която е лицето на България, каза министърът. Нашата цел е да насочим тези инструменти към максимален растеж - иска ми се да е 5 процента, посочи министърът. Румъния вече го постигна, инфлацията ни помага и с ваша помощ това е постижимо, добави Лорер, като се обърна към представителите на търговските камари.

Досега основната пречка за инвестиции беше бизнес рискът, свързан с корупцията. Затова се стремим към нулева толерантност към корупцията и премахване на административните пречки през бизнеса, отбеляза Лорер.

Представителите на търговските камари посочиха като основен проблем за бизнеса гарантиране върховенството на правото и в това число на правата на компаниите и на чуждестранни и на местните инвеститори. Друго предизвикателство е подобряване на квалификацията на работната сила и активизиране на работата на търговските аташета на България за привличане на инвеститори в България.

Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер откри среща с ръководствата на Двустранните търговски и индустриални камари в България

Снимка: БТА