Има всички данни април-май все повече да виждаме намаление при хранителните стоки, коментира в студиото на "120 минути" по бТВ министърът на икономиката и индустрията в служебното правителство Никола Стоянов. По думите му обаче има недостатъчно конкуренция. Той подчерта, че днес страната ни е с най-евтините горива в Европа.

Стоянов посочи, че цените на някои храни падат от началото на март, като например тази на олиото е с 8 процента надолу, на киселото мляко - между 7-9 процента. Производствените цени през февруари падат с 5,9 процента, през март инфлацията е с два процента по-ниска, добави министърът.

Предложеният в проектобюджета от служебното правителство дефицит от 6,4 процента е само една рамка, обясни министърът на икономиката. Партиите за момента се изказаха негативно за инструментите, които им предлагахме за дефицит от 3 процента, затова ние им предлагаме сега бюджет на базата на политиките, гласувани от 44-ото до 48-ото Народно събрание - със заложените социални разходи и реално без нови политики, обясни Стоянов. По думите му оттук нататък е в ръцете на депутатите да решат какъв бюджет искат.

Министърът на икономиката добави, че е имало вариант на служебното правителство за 3 процента дефицит, но това е било свързано с вдигане на някои ставки и най-вече с връщане на някои от намалените ставки, както и еднократно облагане на свръхпечалбите на компаниите. В ситуация, в която разходите са много сериозно увеличени, отнякъде трябва да дойдат приходи, за да бъде намален дефицитът, и това са покачване на инвестициите и много голям ръст на производството, подчерта Никола Стоянов.

Той допълни, че в бюджета е заложен 1,8 ръст на икономиката, личната му прогноза е за 2 процента ръст в края на годината. Това минавало през привличане на инвестиции, разкриване на нови работни места и производства.

Министърът на икономиката нарече "фалшиви" новините за отлив на инвеститори от България. Статистиката на БНБ показва, че има 85 на сто ръст на инвестициите през миналата година в сравнение с 2021 г., мотивира се той. А по данни на Агенцията за инвестиции, откакто това служебно правителство управлява, от август м.г., до края на миналия месец са издадени 17 сертификата за инвестиции. По време на редовното правителство преди това - 10 сертификата, т.е има 70 процента ръст на издадените сертификати, обобщи министърът на икономиката. Успяваме да компенсираме до момента политическата нестабилност, отбеляза още той.