Минималната работна заплата в САЩ е напът да се превърне в нерелевантна политика на труда, пише Ерик Морат за Wall Street Journal, цитиран от Инвестор.

Минималното заплащане от 7,25 долара на час не е коригирано от десетилетие - най-дългият период досега. И след като политиците във Вашингтон са поляризирани по въпроса, има малка вероятност нивото му да бъде увеличено скоро.

Междувременно 29 щата, представляващи около 60% от работната сила, са определили по-висока минимална заплата (достигаща 12 долара, като в някои щати се предвиждат 15 долара в идните години). Десетки големи работодатели - включително Walmart, McDonald's и Amazon - обещаха да плащат на служителите си много повече от 7,25 долара на час, след като затегнатият пазар на труда кара компаниите (с различни мащаби) да повишават заплатите. А шепа градове с висок стандарт на живот, като Сиатъл и Сан Франциско, имат минимално заплащане от 15 или повече долара на час.

В резултат на това нищожен дял американци, само 0,28% от 156-те милиона работници, са получавали минималната работна заплата през миналата година, според Министерството на труда. Повечето от тези служители са били под 25 години.

Това означава, че сегашното ниво на федералната минимална заплата изглежда има слабо икономическо въздействие. То може да помогне за повишаване на заплащането на някои лица, като нито струва работни места, нито вдига заплатите в по-голямата част от страната.

Без намесата на Вашингтон, процентът на работниците, засегнати от минималната работна заплата, вероятно ще продължи да намалява, докато минималното заплащане стои на сегашното си ниво, което изглежда вероятно.

Президентът Тръмп няма интерес да повишава минималната федерална заплата, според човек, запознат с настоящата му позиция по темата. Белият дом казва, че по-бързият икономически растеж е най-добрият начин за постигане на увеличение на заплатите. Растежът на средната почасова ставка се ускори миналата година, тъй като производството се разшири по-бързо.

Камарата на представителите в Конгреса, контролираните от демократите, наскоро гласува за повишаване на минималната заплата до 15 долара на час до 2025 г., но законопроектът едва ли ще бъде разгледан в контролирания от републиканците сенат.

Дори самото внасянето на законопроекта за гласуване в Камарата на представителите не беше лесна задача. Привържениците трябваше да разрешат поправка, предвиждаща проучване на последиците от закона след две години. Това беше опит за спечелване на гласове от някои демократи от Юга и Средния Запад, които искаха да прокарат конкурентен законопроект, който би определил многостепенна минимална заплата, позволявайки на техните региони да имат по-ниски нива.

Конгресменът Боби Скот, председател на комисията по труда в Камарата на представителите и един от основните привърженици на законопроекта, заяви през юли, че няма интерес да обмисля по-ниско ниво, тъй като разходите за живот продължават да се увеличават.