След като изразходва резервите си от ядрено гориво, Запорожката АЕЦ ще използва гориво руско производство, съобщи за ТАСС Ренат Карчаа, съветник на генералния директор на концерна "Росенергоатом".

Четири от енергийните блокове на Запорожката АЕЦ, контролирана от руските войски в Украйна, работят в момента с ядрено гориво на американската компания "Уестинхаус".

Карчаа не посочи точно кога централата ще мине на руско гориво - по думите му "дори тесните специалисти" не могат да кажат кога ще се изчерпят резервите.

Наред с това той отбеляза, че Запорожката АЕЦ започва прехода към руската система за съхранение на отработеното гориво. Този процес обаче протича на различни нива - включва "редица етапи, като се започне с документите, регламентите и т. н. Разбира се, ще има преходен период за всеки елемент от него", уточни експертът.

Карчаа каза, че "експлоатиращата Запорожката АЕЦ организация" вече е започнала работа и действа в планирания режим. Същевременно се анализират всички процеси и се разработват конкретни решения, включително засягащи съхранението на всички ядрени материали, добави съветникът.

На свой ред ръководителят на украинската държавна компания за ядрена енергетика "Енергоатом" Петро Котин опроверга твърденията на Русия, че контролираната от Москва Запорожка АЕЦ се нуждае от руско ядрено гориво.

В интервю за Ройтерс Котин посочи, че в централата, която има шест реактора и е най-голямата в Европа, има налични запаси от ново гориво.

"Само подготовката за преминаването от един доставчик на ядрено гориво към друг отнема около три години. Така че тези твърдения, които Русия разпространява, са фалшиви новини", каза Котин.

Запорожката АЕЦ е най-мощната атомна електрическа централа в Европа и 5-а в света. Има 6 реактора тип ВВЕР, всеки генериращ по 1000 MW, с обща мощност 6000 MW. Първите 5 реактора са въведени в експлоатация между 1985 и 1989 г., а 6-ият е пуснат през 1995 г.