Отработеното ядрено гориво (ОЯГ) се съхранява и опазва в момента много добре от специалистите и няма проблеми с използваните технологии. Проблемите идват, когато политиците трябва да вземат определено решение за съхранение на този вид ядрен отпадък. Около това мнение се обединиха експертите по време на онлайн дискусия по темата от New Nuclear Watch Institute.

Нашата цел е да осигурим безопасно и сигурно бъдеще за децата ни и трябва да успеем да планираме всички детайли при управлението на отработеното ядрено гориво и неговото съхранение, обясни Кристина Гилин, консултант за ОЯГ във Vysus Group. Тя е на мнение, че винаги е възможно да има изненади при съхранението на горивото, но чрез разумни действия и предприети сега мерки нещата мога да се контролират добре. Затова е важно сега да се използва подход, основан на устойчивост в годините. Експертът припомни, че сега съхраняваното ядрено гориво ще се използва като суровина за следващото поколение ядрени блокове - с реактори на бързи неутрони.

Технологията за съхранение и управление на отработеното ядрено гориво се контролира толкова добре, че до момента няма случаи на инцидент в тази насока. Също така с течение на времето то става все по-малко опасно, припомни Раули Партанен от Think Atom. По думите му дори при най-лошия възможен сценарий при съхранение на ядрено гориво в геоложки структури, радиационното замърсяване не надхвърля 0,0002 милисиверта на година. Опасностите за човешкото здраве могат да настъпват при повишаване на нормата до над 100 mSv/год.

Според Партанен най-важният въпрос пред хората и експертите е дали погребаното веднъж ОЯГ ще бъде нужно отново да бъде отваряно и използвано. След отговора на този въпрос ще бъде и ясно какви икономически и инженерни предизвикателства трябва да бъдат разрешение, за да може да се използва отработеното гориво.

3e-news.net

Всъщност проблемите не са нито икономически, нито инженерни, ами са политически. Често политиците, които са дръзнали да потърсят решение на въпроса трупат политически загуби. Това е и причината политиците да не взимат подобни решения, смята Партанен. Той смята, че е е крайно време да започне политически да се приема и разрешава този проблем, вместо да се търси решение за здравето на хората, където всъщност дори няма проблем.

От руската корпорация "Росатом" припомниха, че все по-голяма част от отработеното ядрено гориво се използва отново в реактори от по-нови поколения както бе споменато - в реактори за бързи неутрони например.