Над 600 институционални инвеститори, управляващи клиентски активи на стойност над 37 трилиона долара, призоваха днес правителствата да засилят усилията си срещу климатичните промени, предаде Асошиейтед прес, на която се позова БТА.

Инвеститорите, включително банки, пенсионни фондове и застрахователни компании, насочиха призива си към страните, участващи в двуседмичната конференция на ООН за климата в Мадрид.

Компании като британската Авива (Aviva) и Цюрих иншуърънс груп (Zurich Insurance Group) настояват за закриване на въглищните електроцентрали по света, въвеждането на "смислена" цена на въглеродните емисии, край на субсидиите за изкопаемите горива, а също така правителствата да увеличат планираните орязвания на вредните емисии над това, което вече е поето като ангажимент.

Подобни призиви са били отправяни от инвестиционни компании и по-рано, но днешният е най-големият. Включилите се 631 компании държат активи, надхвърлящи обединения брутен вътрешен продукт (БВП) на САЩ и Китай за миналата година.

Освен това финансова изследователска група заяви, че големите компании могат значително да намалят парниковите емисии, като накарат доставчиците си да преминат към възобновяема енергия.

Лондонската група с нестопанска цел Си Ди Пи (CDP) съобщи, че е анализирала данни от хиляди доставчици на големи компании като Уолмарт (Walmart), Самсунг (Samsung) и Л'Ореал (L'Oreal) и е стигнала до заключението, че заменяйки една пета от закупуваната енергия с възобновяема, като вятърна или слънчева, може да намали вредните емисии с 1 гигатон въглероден диоксид или горе-долу колкото общото количество, отделяно от Бразилия и Мексико през 2017 година.