Секторът на ядрената енергетика отстъпва пред възобновяемите енергии едновременно по отношение на разходите и на капацитетите, което го прави по-малко ефективен в борбата с глобалното затопляне. Това сочи експертният доклад за състоянието на световната атомна енергетика (World Nuclear Industry Status Report) за 2019 година, цитиран от Ройтерс и БТА.

Към средата на 2019 година новите поколения вятърни и слънчеви централи конкурират ефективно съществуващите атомни централи, включително що се отнася до разходите, а производственият им капацитет нараства по-бързо в сравнение с всички други браншове, се казва в документа.

"Спешно трябва да се стабилизира климатът. Атомната енергетика е бавна. Тя не отговаря на никакви технически или оперативни необходимости, които пестеливите на въглеродни емисии нейни конкуренти удовлетворяват по-добре при по-ниски цени и по-бързо", изтъква Майкъл Шнайдер, който координира съставянето на доклада.

От 2009 година средната продължителност на изграждането на реакторите в световен план е малко под десет години, изтъкват авторите на документа, докато според Световната ядрена асоциация - СЯА (WNA) това отнема между пет и осем и половина години.

Този допълнителен срок според експертите има сериозни последици в борбата с парниковите емисии, доколкото изисква удължаване на живота на топлоцентралите.

Ядрената енергия е и много по-скъпа. Цената за производството на слънчева енергия варира от 36 до 44 долара на мегаватчас, при вятърната енергия е между 29 и 56 долара на мегаватчас, а ядрената енергия е в диапазона на 112 до 189 долара на мегаватчас.

През последното десетилетие актуализираните разходи, включващи общо цената за изграждането и експлоатацията на централата заедно с производството, са намалели с 88 процента при слънчевата енергия и с 69 процента при вятърната, докато при атомната енергия са нараснали с 23 процента.

Що се отнася до инвестициите, Китай е вложил 91 милиарда долара за развитие на възобновяеми енергии през 2018 година и едва 6,5 милиарда долара за АЕЦ.

В САЩ производствените мощности на възобновяемите енергии се очаква да нараснат с 45 гигавата през следващите три години, докато при ядрената енергетика и въглищата се очаква спад с 24 гигавата.

Китай остава най-активен по отношение изграждането на реактори, като е построил 40 през последните 10 години, но производството на ядрения сектор е с една трета по-малко, отколкото на вятърната енергетика. Там се строят все още няколко АЕЦ, но няма нови проекти от 2016 година.

В световен план ядрените мощности са нараснали с 3,4 процента през изминалата година до рекордните 370 гигавата, но делът на сектора остава малко над 10 процента поради бързото разрастване на възобновяемите енергии