Председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен предупреди големите търговски партньори, че въглеродният данък върху вноса е опция, ако планираният преход към въглероден неутралитет постави европейските стоки в неизгодно положение на световния пазар, предаде ДПА.

Тя заяви на Световния икономически форум в Давос, че няма особен смисъл само да се намаляват емисиите парникови газове у дома, ако се увеличава вносът на въглероден диоксид от чужбина.

Урсула фон дер Лайен добави, че става дума за справедливост към европейския бизнес и гражданите, които трябва да бъдат защитени от нелоялна конкуренция. С изказването си тя засили перспективата за въглероден граничен данък, с който може да бъде обложен вносът на стоки с високи емисии извън ЕС.

Брюксел наскоро обеща да постигне нулеви въглеродни емисии до 2050 година. Миналата седмица ЕК представи план за отпускане на 1 трилион евро (1,1 трилиона долара) за подкрепа на прехода към въглероден неутралитет.

ЕС обаче няма да приеме да претърпи загуби на международния пазар от държави, които не предприемат мерки срещу вредните емисии, намекна Урсула фон дер Лайен днес, без да споменава конкретни страни.

Председателката на ЕК се изказа ласкаво за калифорнийската система за търговия с емисии и похвали Китай, който предприе първите стъпки към система за определяне на цените на въглеродните емисии. Това е механизъм, който цели да канализира инвестициите към опции с по-ниски въглеродни емисии.

Тя заяви, че ако ако тези стъпки се превърнат в световна тенденция, то тогава повече няма да има нужда от въглероден граничен данък.