Kласирането на дете в държавна ясла или детска градина се превърна в печалба от лотарията за семействата в страната. Това може да потвърди почти всеки родител, който е направил пореден неуспешен опит да запише наследника си в кварталната градина или ясла.

Проблемът е особено изострен в столицата. При последно класиране около 10 хил. деца в София останаха извън класирането. Все още не е ясно, колко деца отново няма да "влязат", защото в момента текат класиранията.

Що се касае до компенсациите, които бяха обещани на семействата, с неприети деца в държавни и общински детски градини - тази година такава ще получат едва 440 семейства, а отпуснатите средства са 548 хил. лева.

Какви са вариантите?

В масовия случай младите родители не могат да разчитат постоянно на помощта на баби и дядовци, защото все още работят или пък живеят в друго населено място. Така пред жените, чието майчинство е изтекло, свършили са и всички възможности за платен и неплатен отпуск се разкриват няколко варианта. Те обаче са значително по-скъпи държавните градини, таксите на които са около 60 лева месечно.

Да наемат бавачка

Като се придържаме към чисто икономическата страна на "наемането на жена", позовавайки се на актуалните оферти може да обобщим, следното:

За гледането на едно дете в София добра детегледачка получава между 8 и 10 лв. на час през работно време. След работно време, събота и неделя цените на услугата скачат до 15 и повече лева на час.

Така, ако човек работи от 9 ч. до 18 ч. и пътува по 30 мин. до работа и обратно ще трябва да плаща между 80 лв. и 100 лв. на ден за положените грижи за детето му. Не всяко семейство обаче може да задели по 2 хил. лв. месечно за детегледачка. За това и уговорките при дългосрочно гледане на дете са за твърда заплата от около 1200 лева, плюс покриване на пътните разходи. Някои от работодателите плащат и осигуровки на наетите от тях жени, но подобни случаи все още са рядкост у нас.

Частните ясли и градини

Месечните такси на частните ясли и градини варират в доста широк диапазон - от няколко стотин до хиляда и повече лева.

Цените зависят от много неща, като започнем от това дали детето ще бъде гледано цял ден или пък за 4-5 часа и стигнем до метода на възпитание, който госпожите ще прилагат.

От особено значение е и това дали градината има лиценз от МОН, който осигурява допълнителна точка при следващо кандидатстване в държавна градина или ясла. 

Таксата е доста "по-солена" и ако детската градина или ясла е чуждоезикова.

Проверка на Dir.bg показа, че деца на възраст от 2 до 6 години могат да постъпят в частна детска градина с лиценз от МОН срещу около 580 лв. месечно. В тази такса обичайно се включват четири хранения и целодневно гледане на дете.

В друга столична частна детска градина, която предлага обучение по стандартите на Кеймбридж годишната такса е 9000 евро на година. В нея обаче не влизат допълнителни дейности и спорт, нито пък транспорт.

В детска градина със закрит басейн и обучение по немски език таксата възлиза на 850 лева.

Снимка: Istock by Getty Images

Посещаването на занималня на английски и френски език, с включени: йога, готварство, рисуване и театрално ателие струва между 9350 лв. и 11 220 лв. годишно в зависимост от възрастта на детето.

Често в таксите не влизат материалите, които се заплащат с по още 500 лева.

Родителите, чиито деца посещават частни ясли и градини споделят още, че от занималните ги задължавали да платят цялата такса дори, когато яслите не работят заради пандемията.

Родителският кооператив

За хората, които не могат да си позволят такси с подобни размери остава възможността да се включат в родителски кооператив - гражданска инициатива за съвместно отглеждане и обучение на деца.

Кооперативите за отглеждане на деца от група родители обаче са рядкост. От материална гледна точка и в този случай има предизвикателства - нужни са средства за поддръжката на базата, а разходите за отопление през зимата изобщо не са малки.

Снимка: Istock by Getty Images