По инициатива на федералния канцлер Себастиан Курц три от 9-те австрийски провинции - Тирол, Залцбург и Форарлберг - решиха да ограничат работното време на заведенията до десет вечерта. В останалите провинции те могат да работят до 01.00 часа.

Решението е продиктувано от увеличаващия се брой на новозаразените с коронавирус и желанието за ограничаване на разпространението му, имайки предвид предстоящия зимен сезон и очакваните туристи.

Мерките влизат в сила от 25 септември и засега ще важат за три седмици, съобщи Цветана Делибалтова специално за БТА.

В споменатите три провинции са най-популярните ски дестинации в Австрия, където сезонът обикновено започва още през ноември. Курц наскоро изрази увереността си, че ски курорти в Австрия няма да се затварят през сезона.

"За ограничаване на пандемията ни трябват национални и допълнителни регионални мерки. Добро е решението на три провинции за по-ранно затваряне на заведенията. Министерството на здравеопазването ще предприеме необходимите юридически мерки за прилагането му", отбеляза министърът на здравеопазването Рудолф Аншобер.

Какви ограничения се прилагат в Австрия

В заведенията в Австрия се допускат групи до десет души, които могат да седнат на една маса. Маските са задължителни до момента на сядане на масата. Празниците на обществени места са разрешени с максимум десет участници, досега беше разрешено броят им да е до 50 души.

При планиране на мероприятие с повече от 250 участници, то трябва да бъде разрешено от съответната инстанция на местната власт.

При събирания на повече от 50 души на закрито и на повече от 100 души на открито организаторът трябва да определи човек, отговарящ за КОВИД-19 и да представи концепция за превенция, за да получи разрешение да организира мероприятието. Изключение се допуска при големи погребения, където участниците могат да бъдат до 500 души.

Кога и дали останалите австрийски провинции ще се присъединят към тази мярка още не е ясно. Засега ръководителите им са на мнение, че мерките, които се взимат за ограничаване на разпространението на заразата, включващи поименна регистрация на всички посетители в заведенията, са достатъчни и заведенията могат да останат отворени до един часа през нощта.