Самотна светла ивица сняг се откроява сред есенните багри в Австрия, но ранното откриване на ски пистата е критикувано от защитниците на околната среда, съобщава Франс прес, цитирана от БТА.

Ски сезонът в Алпите обикновено започва от средата на ноември, но в модния курорт Кицбюел в Западна Австрия 700-метровата писта функционира от миналия уикенд.

Според ентусиастите, особено младите състезатели от региона, практикуването на ски спорт през октомври е шанс, който не бива да се пропуска. За австрийските Зелени в Залцбург обаче това е "просто гротескно" в епохата на климатичните промени.

Склонът Рестеркогел, който е на надморска височина от 1800 метра, използва сняг от предишния сезон, който се съхранява под изолиращо, непромокаемо платнище.

Много курорти в Австрия, Швейцария и френските Алпи използват този метод, за да са сигурни, че ски сезонът ще започне навреме на фона на все по-голямата несигурност заради повишаващите се температури.

Докато планините са огрявани все още от есенното слънце при температури от около 15 градуса, не могат да се използват оръдията за изкуствен сняг.

Спестяваме вода и енергия, тъй като това е сняг, който не трябва да произвеждаме, казва Йозеф Бургер, ръководител на компания управляваща курорта Бергбан Кицбюел (Bergbahn Kitzbuehel).

За пета поредна година пистата е пусната през октомври. Тя е първата, която започва да функционира в страната, като се изключат австрийските глетчери, където вече ски сезонът е открит.

Организаторите казват, че търсенето за тази писта е голямо в курорт, който всяка година организира прочутата Световната купа по ски алпийски дисциплини.

Пистите в региона на Тирол и Залцбург ще заработят постепенно между ноември и декември и ще работят до края на март (освен по глетчерите, където сезонът свършва много по-късно).

Това не са температури за ски, заяви по повод пуснатата писта в Кицбюел говорителят на Зелената партия в Залцбург Йозеф Шайнаст.

Драматично е в светлината на дебата за климата да се прави каквото и да е, като се използват изкопаеми горива. Той поставя под съмнение въглеродната равносметка от двигателите на машините, използвани за изграждането на пистата.

Бургер обаче отхвърля критиките, като казва, че не са обективни.

Разбирам, че бяла лента по средата на трева не е по вкуса на всеки, но това, което правим, е екологично и икономично, казва той.

В събота около 800 души използваха ски лифта, а през идните седмици няколко национални отбора ще тренират на Рестеркогел.

Австрийското подразделение на Световния фонд за дива природа посочи в изявление, че целият зимен туризъм трябва да бъде преосмислен, а "страната трябва да се върне към корените на зимните спортове, свързани с природата".

Зелените могат да поставят въпроса на по-широко обсъждане, след като партията им бе подкрепена на парламентарните избори през септември и може да стане коалиционен партньор на консерваторите на Себастиан Курц.

Промените обаче ще са трудни. Ски спортът е дълбоко вкоренен в австрийската култура, а секторът осигурява 99 000 преки и непреки работни места. По продадени карти за лифтове Австрия е на първо място като ски дестинация в Европа.