Всеки месец средно по 18 пловдивски майки се връщат предсрочно на работното си място срещу бонус от държавата, става ясно от данните на Националния осигурителен институт. Това нарежда Пловдив сред първенците по жени, които са избрали да сменят памперсите с офиса. Освен града под тепетата в челната тройка са София и Варна.

Опцията се оказва най-малко популярна сред нежния пол във Враца, Монтана, Търговище, Ямбол и Габрово. От статистиката става ясно, че майките в добре развитите икономически райони бързат да се върнат на трудовия пазар или защото заемат ръководни позиции, или защото получават висока заплата.

Ако останат да се грижат за децата си у дома през втората година от майчинството, те взимат по 380 лв. 67 на сто от пловдивските дамите са се върнали в компанията 135 дни след като са излезли по майчинство, като за това към заплатата си са получили бонус в размер на 50% от възнаграждението си. Така ако месечно майката взима 1500 лв. и се върне по-рано във фирмата, ще получи бонус от 750 лв. към заплатата.

Така тя ще прибира в джоба си заплата и половина до първата година на детето. От държавния бонус не могат да се възползват жените, чиито деца са в социални домове, приемни семейства или са отглеждани по програми за подкрепа на майчинството. За цялата 2018 г. пък едва 54 пловдивски татковци са заменили майките в отглеждането на бебета, за да могат жените им да се върнат на работа. Това са мъжете, които са поели грижите за детето след шестия месец.

Обикновено от тази възможност се възползват бащите, които взимат по-високи заплати, обясняват експерти. През първите 6 месеца татковците получават 90% от размера на заплата, на която се осигуряват. През останалите 12 месеца сумата е фиксирана на 380 лв., колкото е регламентираният размер на обезщетението за отглеждане на малко дете.

Има и региони на страната, в които нито един баща не е избрал тази опция. Такъв например е районът на Смолян. Това означава, че там възнагражденията на мъжете са по-ниски. От бонусите за по-ранно връщане на работното място по-често се възползват жените между 30 и 40 г.

65 на сто от всички, които избират да взимат заплата и половина, е именно в тази възрастова граница, като средните години са 33 г. Възрастта на тези, които прехвърлят майчинството на бащата, скача с 4 години. Данните на НОИ показват, че обезщетението, което получават мъжете, излезли в бащинство, е почти двойно по-високо от това на жените. Средната компенсация, която са взимали татковците в България през 2018 г., е 936.33 лв. За сравнение - при дамите е било 550,83 лв., или с 385.50 лв. по-малко.

Профил на майките, които прекратяват по-рано майчинството:
- 37-годишните прехвърлят грижите за детето на бащата
- 33-годишните избират да взимат заплата и половина вместо майчинство
- 26% от майките с половин заплата отгоре са между 20 и 30 г.