Международната агенция по енергията (МАЕ) ще освободи 120 милиона барела суров петрол, за да успокои цените, съобщи репортер на Блумбърг в "Туитър", цитиран от Ройтерс.

Половината от петрола ще дойде от резервите на САЩ, а останалата половина - от други страни членки на организацията.

Американският дял ще бъде част от 180-те милиона барела петрол, чието освобождаване обяви лично президентът Джо Байдън миналия месец.

В момента резервът на САЩ съдържа около 586 милиона барела петрол, разположени в няколко десетки естествени хранилища в четири строго охранявани места недалеч от бреговете на Луизиана и Тексас. Страната освен това поддържа малък резерв от нафта и бензин в североизточната част на САЩ.

През ноември 2021 г. Вашингтон обяви в тандем с Китай освобождаването на 50 милиона барела, но стъпката не даде резултат, тъй като цените продължиха да се покачват поради нарасналото търсене в резултат на икономическото възстановяване след пандемията от Ковид-19.

По време на съществуването на организацията такива решения са взети през 1991 г., 2005 г., 2011 г. и на 1 март 2022 г. По-рано на пазара бяха пуснати 62,7 млн. барела петрол.