Британските власти обявиха, че замразяват активи на Руския фонд за преки инвестиции, който действа като суверенен фонд и има за цел да привлича капитали в сектори с висок потенциал за растеж, предаде Ройтерс.

Лондон освен това замразява активи и на изпълнителния директор на фонда Кирил Дмитриев.

На руските кораби вече не се разрешава да акостират в британските пристанища, обяви министърът на транспорта Грант Шапс.

"Ние сме първата държава, която прие закон за пълна забрана за влизане в пристанищата на всички кораби, които имат каквато и да е руска връзка", написа министърът в "Туитър" и призова други държава да последват този ход.

Лондон обяви мащабни санкции срещу Русия след нахлуването в Украйна. Те включват и ограничения на банковия сектор и затваряне на британското въздушно пространство за руски самолети.

Страните членки на ЕС вече обмислят подобна забрана, за да затегнат икономическата хватка около Русия, съобщи високопоставен европейски представител.

Канада последва Великобритания и реши също да затвори пристанищата си за руски кораби, съобщи транспортният министър Омар Алгабра. Забраната ще влезе в сила по-късно тази седмица.