Стотици международни компании имат бизнес интереси в Русия и се опасяват, че биха могли да попаднат под ударите на санкциите, които Западът налага заради руската военна инвазия в Украйна.

Ройтерс предлага подборка на някои от тях.

"Анжи" (Engie)

Френската газова компания е един от петте западни инвеститори в "Северен поток-2".

Ба Ес Еф (BASF)

Германският производител на химикали е съсобственик на "Винтерсхал Деа" (Wintershall Dea), една от компаниите, подкрепила финансово изграждането на спрения в момента газопровод "Северен поток-2". Другият съсобственик на "Винтерсхал Деа" е "Летър уан" (LetterOne), инвестиционна група собственост на руския милиардер Михаил Фридман. Около 1 процент от продажбите на Ба Ес Еф идват от Русия.

"Бритиш петролиъм" (BP)

Британският петролен гигант е най-големият чуждестранен инвеститор в Русия и притежава 19,75 процента от националната петролна компания "Роснефт". "Бритиш петролиъм" има дялове в няколко петролни и газови проекта в Русия.

"Данон" (Danone)

Френският производител на млечни произведения контролира руската марка "Простоквашино" и генерира 6 процента от всичките си продажби в Русия.

"Джапан тобако" (Japan Tobacco)

Японската компания наема 4000 души в руските си заводи, а през 2020 г. данъците, платени в страната, възлизат на 1,4 процента от бюджета на Руската федерация. Компанията реализира около една пета от печалбите си в Русия, Беларус и т. нар. Общност на независимите държави.

"Екуинор" (Equinor)

Норвежката компания притежава миноритарни дялове в три руски петролни полета.

"Дженерали" (Generali)

Най-големият италиански застраховател притежава миноритарен дял в руския застраховател "Ингострах".

"Кока кола" (Coca Cola)

Листваната в Лондон компания бутилира напитки в Русия, Украйна и почти всички страни от Централна и Източва Европа. Русия е сред най-големите й пазари, а за компанията там работят 7000 души.

"Метро" (Metro)

За германската верига хипермаркети в Русия работят около 10 000 души, а клиентите й са около 2,5 милиона. Компанията има 26 магазина в Украйна.

"Мицубиши" (Mitsubishi)

Компанията има 141 представителства в Русия и дял в "Сахалин-2", който доставя втечнен газ на Япония, а освен това търгува с руски въглища, алуминий, никел, метанол, пластмаса и други материали.

"Нестле" (Nestle)

Швейцарската компания има шест завода в Русия, включително такива за шоколадови изделия и напитки. През 2020 г. продажбите й в Русия са възлизали на 1,7 милиарда долара.

"Нокиан тайърс" (Nokian Tyres)

Финландската компания има завод и голям склад край Санкт Петербург.

О Ем Ви (OMV)

Петролно-газовата компания е сред петте западна инвеститори в "Северен поток-2" и е главният вносител на руски газ в Австрия. Тя притежава 24,99 процента от газовото находище Южноруское.

"Рено" (Renault)

Френският автопроизводител реализира 8 процента от приходите си в Русия, по данни на "Ситибанк" (Citibank). Компанията притежава 69 процента от съвместното предприятие "Автоваз", който произвежда марката "Лада" и продава повече от 90 процента от колите на местния пазар.

"Ролс Ройс" (Rolls-Royce)

Британският производител на авиодвигатели посочва, че 20 процента от титана, влаган в тях, идва от Русия, но същевременно само 2 процента от приходите на компанията са от Русия.

"Сафран" (Safran)

Руската ВСМПО-АВИСМА е най-големият доставчик на титан за френския производител на реактивни двигатели.

"Тотал енержи" (Total Energies)

Френският петролен гигант е сред най-големите инвеститори в Русия и притежава 19,4 процента от "Новатек", 20 процента от съвместното предприятие за втечнен природен газ "Ямал", 21 процента от предприятието за втечнен природен газ "Арктика-2", 20 процента от петролното поле Харяга и още много дялове в руски компании от нефтопреработвателната и химическата промишленост, както и във възобновяемите енергийни източници.

"Тойота" (Toyota)

В завода на компанията край Санкт Петербург се произвеждат модели "Камри" и RAV4. "Тойота" има търговски офис в Москва. Компанията наема в Русия общо 2600 служители, сред които 26 японци.

"Унипер" (Унипер)

Германската компания е инвестирала 1 милиард долара в "Северен поток-2", както и в пет ТЕЦ-а в Русия с общ капацитет от 11,2 гигавата, които покриват около 5 процента от енергийните нужди на страната. "Унипер" и "Фортум" (Fortum), която държи контролния й пакет акции, притежават общо 12 ТЕЦ-а в Русия с общо над 7000 служители.

"Фолксваген" (Volkswagen)

Германският автопроизводител има два заводи и около 4000 служители в Русия. Той е сглобил около 170 000 автомобила през 2021 г., което е малка част от произведените и продадени в световен план 8,9 милиона.

"Хайделбергцемент" (Heidelbergcement)

Германската компания има три завода в Русия, а производството им е само за вътрешно потребление.

"Шел" (Shell)

Британско-нидерландската компания притежава 27,5 процента от проекта за втечнен природен газ "Сахалин-2", който има годишен капацитет от 10,9 милиона тона и е управляван от "Газпром". "Шел" е сред петте западни инвеститори в "Северен поток-2".

 
ИЗБРАНО
ИЗБРАНО