При удължаване на локдауна в Германия след 10 януари, което е почти сигурно, секторът за търговия на дребно се опасява, че това може да вещае края на десетки хиляди бизнеси, предаде ДПА.

"Ситуацията наистина е много сериозна", предупреждава Щефан Гент, управляващ директор на Германската федерация на търговците дребно (Ха Де Е - HDE). По думите му търговците на дребно се чувстват като забравени по време на пандемията.

В писмо, изпратено до канцлера Ангела Меркел през уикенда и видяно от ДПА, търговската федерация призова за някаква перспектива и целенасочена и ефективна помощ за магазините, засегнати от затварянето.

Според асоциацията до 50 000 магазина с общо над 250 000 служители са застрашени от закриване, ако националната карантина бъде удължена.

"Финансовият министър Олаф Шолц винаги обявява милиардни помощи, но всъщност тази помощ не се изплаща, тъй като препятствията за достъп са твърде високи", отбелязва Гент.

Според Ха Де Е основната цел трябва да бъде отваряне на магазините веднага щом здравните власти кажат, че е това е уместно, а след това да останат отворени. "Не можем просто така да се лутаме от един локдаун на друг", казва Гент.

Ръководителят на Германския институт за икономически изследвания (DIW) Марсел Фрацшер предвижда сериозни последици при удължаване на карантината.

"Колкото по-дълго трае, толкова повече компании ще достигнат лимита на възможностите си, толкова повече ще фалират", каза той пред в. "Аугсбургер алгемайне". "Въпросът сега не е дали ще дойде вълна от несъстоятелност, а кога", предупреди икономическият експерт.

Той добави, че има и заплаха от повишена безработица.

Очаква се във вторник германските лидери да решат да продължат локдауна след 10 януари, но още не е сигурно с колко, посочва ДПА.

Германските здравни власти съобщиха днес, че страната е регистрирала 10 315 нови коронавирусни инфекции и 312 смъртни случая през изминалите 24 часа, но уточниха, че намалялото отчитане в края на новогодишните празници може да е изкривило статистиката.

Данните показват големи различия из страната. Като цяло институтът "Роберт Кох" регистрира 139,6 активни случая на 100 000 жители. В източната провинция Саксония обаче показателят е 329,7, а в северната провинция Шлезвиг-Холщайн е 77,4.

Институтът предупреди, че всички цифри могат да се променят с постъпването на още данни. Някои провинции не съобщават данни през почивните дни, а и много хора може да са предпочели да не се тестват през последния уикенд на коледните и новогодишните празници.

Точно преди празниците, на 22 декември, Германия отчете степен на заразяване 197,6 - най-лош резултат до момента, припомня ДПА.

Общо страната е регистрирала 1 765 666 случая, сред които 34 272 починали и 1 381 900 излекувани.