Множество обобщения на експерти за германския енергиен микс определят 2020 година за рекордна за възобновяемите енергийни източници в страната. Причината е, че изоставащата вятърна индустрия започва да набира скорост, а в същото време ръстът на соларната индустрия леко се забави. Немският енергиен изследователски институт AG Energiebilanzen e.v. (AGEB) публикува нови данни, които показват промените в производството на електроенергия и електроенергийния капацитет в Германия през 2020 г. и подчертават продължаващия растежа на възобновяемите енергийни източници, предаде Reneweconomy.

AGEB изчислява, че възобновяемите енергийни източници в крайна сметка ще съставляват 46% от общото потребление на електроенергия през 2020 г., което е с 4% повече от предходната година. Ръстът се дължи основно на нарастващите мощности от вятърна енергия. Според AGEB, общите инсталирани мощности на наземна вятърна енергия за 2020 г. ще се увеличат до 1200 мегавата, спрямо нивото от малко под 1000 мвт през 2019 г.

3е-news.net

Разширяването на вятърната енергия в Германия се забави значително през последните години, а рестрикциите бяха основно заради задръстванията в мрежата и противопоставянето на обществото към новите проекти за вятърна енергия. Но няколко значителни неотдавнашни промени в политиката на Германия за чиста енергия трябва да облекчат проблемите и да се опитат да помогнат на Германия да постигане целите си за намаляване на емисиите.

Все още има път за развитие по темата. Clean Energy Wire съобщава, че "след постоянна критика от индустрията на възобновяемите енергийни източници и правителствата на различните федерални провинции, забелязаните препъни камъни за по-нататъшното разширяване на фотоволтаичната енергия, наземния вятър и биомасата са премахнати, но представителите на слънчевата индустрия все още наричат решението "напълно неадекватно" и "половин компромис от гледна точка на климатичната политика".