Германският парламент отново замрази ограниченията за държавния дълг в конституцията, за да може правителството да взима нови заеми до 180 милиарда евро през 2021 година за финансиране на повече мерки, които да смекчат удара на пандемията върху най-голямата европейска икономика, предадоха ДПА и Ройтерс.

По-рано тази година Бундестагът, долната камара на парламента, вече отмени конституционната спирачка, за да позволи нетното кредитиране на правителството тази година да скочи до 218 млрд. евро. Така дългът на страната достигна второто най-високо равнище в следвоенната й история.

Новият дълг от 179,82 милиарда евро за идната година ще бъде използван в по-голямата си част за подкрепа на компаниите и за закупуване на ваксини за населението.

35 милиарда евро са определени за борба със здравната криза, но засега не е известно как ще бъдат похарчени парите, отбелязва ДПА.

В петък Бундестагът ще гласува бюджета за 2021 година.

Министърът на финансите на Германия Олаф Шолц защити по време на обсъжданията решението на правителството да финансира спасителните и стимулиращи мерки срещу коронакризата, с поемане на рекордно високи нови задължения през идните две години, предаде Ройтерс.

Министърът подчерта, че германското правителство е получило отлична оценка от международни организации за действията си в кризата. Да не се прави нищо не е опция, тъй като това ще има още по-висока цена за страната, каза той.

С програмите, които започнахме тази година, Германия допринесе за факта, че се справихме с икономическите и социални последици на кризата много по-добре отколкото много, много хора предричаха, посочи Шолц.

Правителството срещу АзГ

Министър Шолц същевременно нападна членове на крайнодясната партия Алтернатива за Германия (АзГ), че омаловажават сериозните здравни рискове от коронавируса. По думите му техните твърдения са опасна лъжа, която може да доведе до повече новозаразени и починали. 

По време на конгреса на АзГ в събота нейният съпредседател Тино Крупала атакува политиката на извънредно положение, въведена от правителството на канцлера Ангела Меркел за справяне със здравната криза.

"Животът е разбит, има вълна от фалити ... много хора са загубили работата си", каза той.

Говорителят по здравната политика на АзГ Детлев Спангенберг пък заяви: "Коронавирусът е сравним с грипа по отношение на протичането на заболяването, както и по отношение на неговата леталност. Така че сериозните мерки (взети за борба с него) не са пропорционални."

Александър Гауланд, съпредседател на парламентарната група на АзГ, наскоро обвини правителството, че използва "военна пропаганда", за да защити своята "корона-диктатура".