Лидерите на държавите от Европейския съюз не успяха да постигнат споразумение по двата ключови въпроса - за фонда за възстановяване на икономиката и за многогодишната финансова рамка 2021-2027 година. Видеоконферентната им среща обаче беше оценена като позитивна, а надеждите са споразумение да има до края на юли. В средата на следващия месец лидерите за първи път от началото на пандемията трябва да се срещнат физически в Брюксел.

Усетих днес силна политическа воля за постигане на споразумение за следващия европейски бюджет. Това заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел след видеоконференцията на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС.

Ще бъде трудно и сложно, готов съм веднага да започна същинските преговори с държавите. Не подценяваме трудностите по някои въпроси, добави той. По неговите думи възможността за постигане на договореност нараства. Като спорен въпрос той определи условията за отпускането на бюджетните средства.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че има достатъчно време за преодоляване на разногласията. По нейните думи все още гледните точки на отделните държави се различават значително, но мнозинството желае споразумение преди лятната ваканция.

Фон дер Лайен поясни, че засега липсва единодушие за общия размер на бюджета, за начините за неговото разпределение, за въвеждането на нови данъци, за отстъпките по размера на националните вноски, за дела на безвъзмездните средства и на заемите от фонда за икономическо възстановяване. Тя отбеляза, че предложението за увеличаване на общия размер на бюджета до 1,85 трилиона евро до 2027 г. подлежи на одобрение, освен от Европейския съвет, и от Европейския парламент и националните парламенти.

Тя добави, че до края на преходния срок след оттеглянето на Великобритания от ЕС остава половин година. Фон дер Лайен обеща ЕС да положи всички възможни усилия за постигане на споразумение за бъдещите отношения с Лондон.

Мишел съобщи, че след като са обсъдили приложението на споразуменията от Минск, участниците в днешния разговор са стигнали до заключението, че санкциите на ЕС срещу Русия заради действията в Украйна следва да бъдат продължени.