Държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС ще обсъдят отново днес с видеоконференция предложението на Европейската комисия за следващия общ бюджет до 2027 година, предаде БТА.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел изрази очакване днес да не се стигне до решение заради нуждата от още работа по проекта в следващите седмици. Ще успеем, ако подходим към преговорите отговорно и с желание да преодолеем препятствията единни и силни, заяви той в писмо до участниците в срещата.

Предвижда се Европейският съвет да разисква предложението на ЕК бъдещият бюджет да съдържа фонд за възстановяване на европейската икономика след пандемията от Ковид-19. Комисията предлага да изтегли заем от 750 милиарда евро от международните пазари, които да предостави на държавите в ЕС основно под формата на безвъзмездни средства. ЕК предлага също 250 милиарда евро от тази сума да бъдат отпускани като заеми за държавите, които да се изплащат в продължение на 30 години.

Известно е, че някои страни, сред които Австрия, Нидерландия, Швеция, Дания са против голямото предимство, което се предвижда за грантовете. Те настояват кредитите да са повече. На другия полюс са южните европейски страни Италия, Испания, Португалия. Споровете ще са и за това на кого и при какви условия ще бъдат отпускани безвъзмездните помощи.

Според Мишел съгласие може да се очаква, когато Европейският съвет бъде в състояние отново да се събере на среща в Брюксел. По неговите думи икономическото възстановяване трябва да бъде съчетано с целите на ЕС за по-щадящи природата производства и за повече цифровизация.

Мишел отбелязва, че са необходими пояснения по предложението, включително по въпросите за:

  • условията за получаване на средствата,
  • въвеждането на нови данъци,
  • отстъпки при установяването на размера на вноските на европейските държави в общия бюджет.

В писмото се отбелязва, че Европейският съвет ще обсъди отново прилагането на споразуменията от Минск. Различните санкции, наложени от ЕС на Русия заради руските действия в Украйна, са в сила съответно до края на юли и до септември. ЕС удължава досега неколкократно санкциите, въведени първоначално от юли 2016 година.

Какво може да получи България

Европейската комисия предлага за България да бъдат заделени 15 млрд. евро от средствата, предвидени във възстановителния фонд на ЕС. За да получи достъп до тези пари обаче, страната ни трябва първо да внесе 3.3 млрд. евро (близо 8% от БВП на страната). Тоест има шанс да получи по плана на ЕК нетно 11.7 млрд. евро под формата на заеми и безвъзмездни средства.