"Страната ни подкрепя Плана за възстановяване, тъй като предложеният подход е амбициозен, с изключителен и временен характер. С него Европейската комисията успява по новаторски начин да съчетае мерките в отговор на кризата и предимствата на заемния капитал с възможностите на бюджета на ЕС. Предложен е балансиран компромис между грантове и заеми."

Такава позиция на страната ни е изразил премиерът Бойко Борисов по време на видеоконферентната среща на Европейския съвет, предаде правителствената пресслужба. Основна тема на срещата на европейските лидери е обсъждането на Плана за възстановяване на Европа, който се състои от предложението за нова Многогодишна финансова рамка за 2021-2027 г. (МФР) и от инструмента "Следващо поколение ЕС", специално създаден в отговор на предизвикателствата в борбата срещу коронавируса. 

Европейската комисия планира да събере от капиталовите пазари 750 млрд. евро като инструмент за възстановяване, които да бъдат изплатени на страните членки под формата на грантове (500 млрд.) и на заеми (250 млрд.), с намерението да бъдат подпомогнати тежко засегнатите региони и сектори от икономиката. Известно е, че някои страни са против раздаването на големи грантове без условия за извършване на реформи.

По време на разговора Борисов е заявил, че предложението на Европейската комисия отразява нуждите за по-бързо възстановяване от кризата, така че, от една страна да се предотврати развитието на ЕС на две скорости, а от друга да се ускори конвергенцията.

По отношение на следващата Многогодишна финансова рамка (МФР) българският премиер е изразил оптимизъм, че скоро европейките лидери ще стигнат до компромис.

"Вярвам, че в още следващия месец ще успеем да постигнем съгласие по балансирано споразумение, което да осигурява финансирането на всички политики, приоритети, инструменти и мерки, включително и за справяне с това най-ново предизвикателство пред ЕС - коронавируса.

Наред с това обаче допълнителни усилия са нужни и за традиционните приоритети на ЕС от гледна точка на бюджета и правилата за изпълнението им.

Насочването пък на специално внимание към най-бедните региони с цел преодоляване на дълбоките социално-икономически проблеми в тях е неизбежно условие за постигане на дългосрочен икономически растеж, заетост, инвестиции и конвергенция в ЕС като цяло и то отвъд настоящата икономическа криза", е казал още Борисов.

Министър-председателят е изразил поздравления към Хърватското председателство на Съвета на ЕС. "България високо оценява конструктивното сътрудничество с Хърватското председателство, което постигна редица успехи в тази безпрецедентна ситуация. Приветстваме положените усилия на Хърватия, съвместно с Европейската комисия и Европейския съвет, за излизане от кризата, включително и за работата им по Пакета за възстановяване", е заявил премиерът.

Борисов е отбелязал, че Хърватия е запазила инерцията, създадена по време на Българското председателство относно европейската инициатива на Западните Балкани. Премиерът е поздравил хърватската страна за успешната работа, довела до решението нa Европейския съвет за започване на предприсъединителни преговори с Република Северна Македония и Албания.