Първите чартърни туристи на летище Варна за сезон 2020 пристигнаха днес от Германия. Те кацнаха с полет от Франкфурт Хановер и Берлин. И трите полета са оперирани от Bulgarian Air Charter.

Снимка: Булфото

Организираните над 350 туристи са сред първите, които през този сезон ще отседнат в хотели в курортните комплекси "Златни пясъци" и "Албена", където са спазени всички противоепидемични предписания.

Снимка: Булфото

"Вълнуваме се, че най-накрая стартираме сезона на чартърния туризъм и на двете летища - вчера с полет от Нидерландия на летище Бургас и днес с полети от три германски града. С нетърпение очакваме летния сезон да възвърне нормалния си ритъм!", каза Улрих Хеппе, изпълнителен директор на Фрапорт България.

Снимка: Булфото

Пристигащите германски туристи са организирани от туроператорите DER touristic, Schauinsland и Alltours с авиокомпанията Bulgarian Air Charter.

От 1 юли до и от Варна стартират и полетите на най-големия туроператор в Германия и Европа. В своите доклади Министерството на външните работи на Германия помества ежедневна информация за туристическите дестилации по света, където България се определя като сигурна и безопасна туристическа страна, където за гостите са предприети всички противоепидемични мерки.

Следващите дни се очакват и туристи от Чехия и Полша, като за първи път ще има и директна линия от полския град Лотц до Варна един път седмично.

COVID туризъм: България или Гърция

Българската държава не предприе адекватни и навременни мерки за спасяване на туристическия сезон. Министерството на туризма не можа да се справи с кризисната ситуация. Това коментира в предаването "Позиция" на Радио Варна хотелиерът Атанас Карагеоргиев. Месец юли ще е почти нулев, а повече туристи може да се очакват през август, каза още той.

Според Карагеоргиев, е нереално да се очаква удължаване на сезона до месец октомври.

"Тук се работи на тъмно, всички са оплетени в едно кълбо. Докато този проблем не се реши, нещата няма да се оправят. Концесионерите не са случайни, плажовете са пълни с чадъри. Какво стана с изискването на безплатна зона и за свободен достъп на хората до плажа...? В същото време Гръцката държава навреме си свърши работата и успя да привлече туристи от цяла Европа",  подчерта хотелиерът.

Гръцката държава започна да се рекламира като безопасна туристическа дестинация още в разгара на пандемията през месец март. Освен българи, в южната ни съседка има и много сърби и румънци. Туристи от Германия и Франция прекосяват с колите си половин Европа за да дойдат на почивка в Гърция.

Особено популярни в последно време са къмпингите, които хората считат за по-безопасни. Сред къмпингуващите има и много българи, съобщи кореспондентът на БНР в Гърция Катя Пеева. Най-популярна в момента е Северна Гърция, но на 1 юли се отварят всички летища и тогава се очаква приток на туристи и към южните острови, съобщи още Катя Пеева и допълни:

"Не си мислете, че всички хотели тук работят. Някои няма да отворят. Всеки собственик сам си преценява дали си струва да отвори за един сезон, който ще продължи два месеца".