Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард приветства предложения от Франция и Германия фонд на стойност 500 милиарда евро, като каза, че той ще донесе дългоочакваното облекчение на най-тежко пострадалите от коронавируса държави от ЕС, предадоха Ройтерс и Франс прес.

"Френско-германските предложения са амбициозни, целенасочени и добре дошли", каза Лагард в интервю за четири водещи европейски печатни издания, след като обявеният план повиши курса на еврото и намали доходността на италианските облигации.

Предложенията "отварят пътя за дългосрочно заемане на средства от Европейската комисия и преди всичко позволяват значима директна бюджетна помощ за редица държави членки, които са най-тежко засегнати от кризата, каза Лагард за вестниците "Ханделсблат", "Ле-з-еко", "Кориере дела сера" и "Ел Мундо".

Предложението, обявено по-рано днес от германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон, цели създаване на временен фонд за възстановяване като се привлекат средства от финансовите пазари "от името на ЕС".

Осигурените средства ще бъдат предоставени на страните членки и на секторите и регионите, които са най-силно засегнати от кризата.