Новият президент на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард призова днес Европа "да прави иновации и да инвестира", изправена пред икономическите и климатичните предизвикателства. Тя постави ударение в първата си официална реч във Франкфурт върху значението на усилията именно в тези насоки, предаде АФП.

Ако европейските страни стимулират растежа като инвестират в производствени сектори на икономиката, те ще подкрепят търсенето и в същото време ще гарантират запазването на конкурентоспособността си в по-далечна перспектива, заяви Лагард в реч на банков конгрес, очертавайки основните линии на бъдещите си изказвания по въпросите, свързани с паричната политика.

Лагард, чийто мандат започна на 1 ноември, след като смени Марио Драги, подчерта, че гъвканата парична политика, водена от ЕЦБ, е била решаващ фактор за вътрешното търсене по време на съживяването в еврозоната.

Ясно е обаче, че паричната политика би могла да достигне целта си (за инфлацията) по-бързо, ако други политики подкрепят растежа, подчерта Лагард. Тя призова да се напредва към "миксиране" на политиките на европейско равнище.

Националните бюджетни политики, според нея, са ключов елемент не само заради мащаба на държавните разходи, но и заради тяхното съдържание, което трябва да облагодетелства инвестициите за едно по думите й "по-продуктивно общо бъдеще, по-цифрово и по-зелено".

На равнището на европейските институции програмата ИнвестИЮ (Invest EU), която ще замени плана "Юнкер" през 2021 година, е добро начало, според Лагард. Тя призова компаниите да инвестират, за да увеличат производителността.

Еврозоната е по-бавна при въвеждането на иновации и извличането на ползите от ерата на цифровизацията в сравнение с други икономики като САЩ, резюмира новият президент на ЕЦБ.

Това послание се отравя без съмнение към една основно германска аудитория днес, коментира главният икономист на Ай Ен Джи Германия (ING Germany) Карстен Бжески, цитиран от АФП.

Икономиката на Германия, която трупа бюджетни излишъци от 2014-а, тази година е в квазистагнация. Берлин редовно бива призоваван от партньорите си да харчи повече.

Кристин Лагард обяви и предстоящ преглед на стратегията на ЕЦБ и допълни, че банката ще продължи да наблюдава последиците от политиката на евтините пари в подкрепа на растежа, както и равнището на цените.