Възстановяването на световната икономика е било забавено в известна степен в края на миналата година от най-големите икономики - Съединените щати и Китай, но също и на варианта на коронавируса Омикрон. Тези процеси имат своето отражение върху инфлацията и дълга. Това заяви управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева:

"Тези икономики загубиха малко от стимула си за растеж и това вече е отразено във влиянието, което тези два двигателя на световната икономика имат върху останала част от света. Ние ще излезем с прогнозите си към края на месеца и там ще има известно понижаване", каза Георгиева в интервю за телевизия Си Ен Би Си.

По думите й през второто тримесечие на годината инфлацията в Съединените щати се очаква да спадне благодарение на справянето с ограниченията по веригата на доставки, за което се наблюдават знаци на известен напредък.

"Бих искала да имам по-оптимистична перспектива в началото на годината. Но действителността е, че наблюдаваме по-слаб импулс на възстановяване и повече несигурност, повече рискове през 2022 г. От гледна точка на Фонда, още в края на предходната година бяхме обезпокоени, че възстановяването отслабва. Защо? Защото двата големи двигателя на световната икономика, САЩ и Китай, се забавиха спрямо прогнозите от лятото. А сега имаме и Омикрон", обясни Кристалина Георгиева.

По въпроса за китайската икономика Кристалина Георгиева каза, че потреблението не се е засилило в достатъчна степен, за да компенсира проблемите, предизвикани от коронавируса. В същото време тя отбеляза, че Пекин има фискалната възможност да подсили икономиката си, така че да постигне растеж от 5%.