Централните банки трябва да продължат да повишават лихвените проценти, за да се борят с инфлацията, докато достигнат "неутрално" лихвено ниво, което повечето още не са направили. Това заяви в интервю за Ройтерс Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд, само ден преди срещата на Европейската централна банка (ЕЦБ), на която се очаква лихвите да бъдат повишени със 75 базисни пункта (0,75 на сто) в опит да овладее нарастващата инфлация, предаде БТА.

Според Георгиева обаче ще отнеме време - до 2024 г. - за да се усети положителният ефект от вдигането на лихвите в световен мащаб. ЕЦБ от месеци заявява готовността си да повиши лихвените проценти до достигането на неутрални стойности.

Неутралният или още познат като реален лихвен процент предоставя еталон за лихвения процент, при който икономическата активност достига пълния си потенциал и инфлацията се стабилизира. Отклонението на лихвените проценти от този неутрален лихвен процент определя дали предприетата парична политика е на затягане или разхлабване, обяснява на сайта си Световната банка.

Все повече се чуват и мнения, че сега ЕЦБ трябва да предприеме по-агресивни действия, като отиде по-далеч, за да укроти инфлационния натиск.

Централните банки трябва да повишат лихвите, защото "когато инфлацията е висока, това подкопава растежа, и засяга най-тежко най-бедните части от населението", е препоръчала Георгиева.

Запитана колко дълго очаква централните банки да продължат с лихвените увеличения, директорът на МВФ прогнозира, че "до 2024 г. ще достигнем до момента, в който централните банки ще видят отражението на своите действия (...) Ползите ще дойдат, но те не са мигновени, това изисква малко търпение от обществото".

Очакваното повишение би било трето последователно повишение на основния лихвен процент, след като ЕЦБ го увеличи с 0,5 процентни пункта през юли и с 0,75 процентни пункта през септември.

Политиката на "агресивно затягане" (постоянно увеличаване на лихвените проценти) може да тласне еврозоната към рецесия, особено на фона на рекордните равнища, до които достигнаха потребителските цени, писа Си Ен Би Си.

Инфлацията в страните от валутния съюз достига през септември до 9,9 процента на годишна база, най-високото отчитано равнище, по данни на Евростат.